NEWS

Anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul a decis prin OUG

Anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul a decis prin OUG
sursa: capital.ro

Este anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români, după ce recent au fost făcute o serie de schimbări cu privire la pensiile private din România. Guvernul a decis, prin OUG, să renunțe la comisionul pe contribuții. Mai mult, în prezent există o serie de restricții la investițiile riscante și stimulente pentru cele prin PNRR.

Anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul a decis prin OUG

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care schimbă substanțial legislația pensiilor private din România. Practic, dispare comisionul aplicat pe contribuțiile oamenilor, este redus cel de administrare și se introduc mecanisme mai puternice de verificare și intervenție în cazul în care apar probleme. Mai mult, se promovează stimularea investițiilor în proiecte strategice ale României, inclusiv cele finanțate prin PNRR.

Autoritățile vor să determine administratorii de pensii private să fie mai precauți atunci când investesc banii celor 8 milioane de români care cotizează obligatoriu 3,75% din salariu, dar și să creeze posibilitatea de a vedea din timp atunci când apar probleme și să intervină în sprijinul contributorilor. Noile măsuri au fost votate printr-un proiect de OUG gândit la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar noul document respectă prevederile PNRR.

Sancțiuni mai dure pentru administratorii care încalcă legea

Actul normativ introduce mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea, dar și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor. Nu în ultimul rând, investițiile riscante în capital privat, denumite private equity, sunt limitate la 1% din active și doar la România sau țările UE, cu posibilitatea ca procentul să urce la 3% doar în cazul în care sunt vizate companii unde acționar este statul român sau 5% dacă este vorba de proiecte prin PNRR.

Ordonanța modifică legea 411/2004, care reglementează funcționarea sistemului de pensii private și care are deja aspecte anacronice în contextul în care au trecut 14 ani de la lansarea sistemului și, în plus, întreaga lume trece prin schimbări majore, după cum susțin autorii. „Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare „ subliniază documentul citat.

Piața pensiilor private a suferit cele mai mari scăderi din istorie, după debutul războiului din Ucraina, iar conturile românilor au scăzut substanțial ca valoare. În ultimele luni, randamentele au revenit pe plus, iar conturile au recuperat aproape integral scăderile. O măsură  importantă este introducerea în premieră a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor. De asemenea, se stabilește „obligația administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni„.

Anunțul ASF după modificările legii

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a emis un comunicat privind noua legislație a pensiilor.

„Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale.  Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi.  Totodată, prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora, modificările fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri.”, a declarat președintele ASF

Comisioane mai mici

Noua legislație prevede și eliminarea comisionului aplicat pe contribuții , dar și reducerea comisionului de administrare de la 0,5% din activul total la doar 0,2% pe lună. La acesta se mai adaugă un comision calculate în funcție de performanțele fondului, astfel:

“ 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei”.