NEWS

Anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul a decis prin OUG

Anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul a decis prin OUG
sursa: arhiva

Este anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români, după ce recent au fost făcute o serie de schimbări cu privire la pensiile private din România. Guvernul a decis, prin OUG, să renunțe la comisionul pe contribuții. Mai mult, în prezent există o serie de restricții la investițiile riscante și stimulente pentru cele prin PNRR.

Anunțul zilei privind banii de pensii pentru 8 milioane de români. Guvernul a decis prin OUG

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care schimbă substanțial legislația pensiilor private din România. Practic, dispare comisionul aplicat pe contribuțiile oamenilor, este redus cel de administrare și se introduc mecanisme mai puternice de verificare și intervenție în cazul în care apar probleme. Mai mult, se promovează stimularea investițiilor în proiecte strategice ale României, inclusiv cele finanțate prin PNRR.

Autoritățile vor să determine administratorii de pensii private să fie mai precauți atunci când investesc banii celor 8 milioane de români care cotizează obligatoriu 3,75% din salariu, dar și să creeze posibilitatea de a vedea din timp atunci când apar probleme și să intervină în sprijinul contributorilor. Noile măsuri au fost votate printr-un proiect de OUG gândit la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar noul document respectă prevederile PNRR.

Sancțiuni mai dure pentru administratorii care încalcă legea

Actul normativ introduce mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea, dar și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor. Nu în ultimul rând, investițiile riscante în capital privat, denumite private equity, sunt limitate la 1% din active și doar la România sau țările UE, cu posibilitatea ca procentul să urce la 3% doar în cazul în care sunt vizate companii unde acționar este statul român sau 5% dacă este vorba de proiecte prin PNRR.

Ordonanța modifică legea 411/2004, care reglementează funcționarea sistemului de pensii private și care are deja aspecte anacronice în contextul în care au trecut 14 ani de la lansarea sistemului și, în plus, întreaga lume trece prin schimbări majore, după cum susțin autorii. „Având în vedere dezvoltarea și evoluția sistemului de pensii private, pentru crearea unui cadru legal actualizat la cerințele și provocările existente, comparativ cu momentul demarării acestuia, se impune revizuirea cadrului de primar de reglementare „ subliniază documentul citat.

Piața pensiilor private a suferit cele mai mari scăderi din istorie, după debutul războiului din Ucraina, iar conturile românilor au scăzut substanțial ca valoare. În ultimele luni, randamentele au revenit pe plus, iar conturile au recuperat aproape integral scăderile. O măsură  importantă este introducerea în premieră a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor. De asemenea, se stabilește „obligația administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni„.

Anunțul ASF după modificările legii

Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a emis un comunicat privind noua legislație a pensiilor.

„Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale.  Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi.  Totodată, prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora, modificările fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri.”, a declarat președintele ASF

Comisioane mai mici

Noua legislație prevede și eliminarea comisionului aplicat pe contribuții , dar și reducerea comisionului de administrare de la 0,5% din activul total la doar 0,2% pe lună. La acesta se mai adaugă un comision calculate în funcție de performanțele fondului, astfel:

“ 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei”.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia...
Epidemie de singurătate în rândul părinţilor. Doi din trei sunt izolaţi şi epuizaţi
Epidemie de singurătate în rândul părinţilor. Doi din trei sunt izolaţi şi epuizaţi
Elon Musk dă pe toată lumea afară: După ce a concediat 14.000 de angajaţi, celebrul miliardar a decis să renunţe la o divizie întreagă abia formată
Elon Musk dă pe toată lumea afară: După ce a concediat 14.000 de angajaţi, celebrul...
Din secretele super-bogaţilor: Unde îşi pun banii miliardari ca Elon Musk sau Jeff Bezos. Care sunt cele trei domenii unde elita cheltuie cel mai mult
Din secretele super-bogaţilor: Unde îşi pun banii miliardari ca Elon Musk sau Jeff Bezos. Care...
Scandal! Smiley s-a filmat când își lovește soția. Gina Pistol e…
Scandal! Smiley s-a filmat când își lovește soția. Gina Pistol e…
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
Adrian Sârbu: Creşterea PIB înseamnă creşterea bogăţiei tale. În România există oportunităţi. Fii vesel, pentru că economia creşte şi bazată pe nivelul tău de bună dispoziţie şi de gândire pozitivă
Adrian Sârbu: Creşterea PIB înseamnă creşterea bogăţiei tale. În România există oportunităţi. Fii vesel, pentru...
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună. CALCUL
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele...
Antreprenorul cunoscut în toată lumea, care şi-a început cariera în unele dintre cele mai prost plătite locuri de muncă: „Niciun loc de muncă nu este sub demnitatea mea. Am curăţat mai multe toalete decât voi toţi la un loc... iar pe unele nu le pot uita”
Antreprenorul cunoscut în toată lumea, care şi-a început cariera în unele dintre cele mai prost...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care...
Hidroelectrica, anunț de ultim moment pentru toți clienții! Se întâmplă de azi!
Hidroelectrica, anunț de ultim moment pentru toți clienții! Se întâmplă de azi!
Cu ce să stropești roșiile la final de aprilie. Așa vei avea garantat o recoltă bogată
Cu ce să stropești roșiile la final de aprilie. Așa vei avea garantat o recoltă...