Cercetătorii din Japonia susțin într-un nou raport că apa minerală joacă un rol esențial în slăbit. Consumul de apă carbogazoasă ar putea stimula metabolismul suficient pentru a afecta pierderea în greutate. Totuși, o dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate rămân principalele pârghii.
S-a constatat că apa carbogazoasă ajută la scăderea nivelului de glucoză, jucând astfel un rol, deși minor, în pierderea în greutate, conform constatărilor publicate înBMJ Nutrition, Prevention & Health de către Dr. Akira Takahashi de la Tesseikai Neurosurgery Hospital din Japonia.
Cu toate acestea, autorul raportului a subliniat că o dietă echilibrată și activitatea fizică rămân esențiale pentru o pierdere în greutate sănătoasă.
Takahashi a aprofundat procesul de digestie a apei carbogazoase și l-a comparat cu hemodializa, un tratament prin care sângele este filtrat prin rinichi.
Absorbția apei carbogazoase prin mucoasa stomacului ar putea duce la alcalinizarea CO2-ului conținut în apă.
Potrivit autorului raportului, acest mecanism ar putea duce la un impuls metabolic și la accelerarea absorbției glucozei, favorizând astfel indirect slăbitul.
Cu toate acestea, este departe de a fi o cale miraculoasă către o siluetă mai subțire.
„Având în vedere această reducere minimă a glucozei, impactul CO2 din apa carbogazoasă nu este o soluție de sine stătătoare pentru pierderea în greutate. O dietă echilibrată și o activitate fizică regulată rămân componente esențiale ale gestionării durabile a greutății”, a declarat Takahashi, conform Euronews.
În același timp, cercetătorul a remarcat că apa carbogazoasă poate avea efecte nedorite asupra sistemului digestiv, cum ar fi balonarea, gazele sau tulburările digestive, în special pentru persoanele sensibile sau afecțiunile gastrointestinale re-existente.
„Acesta este un scurt raport teoretic fără date experimentale care să susțină o afirmație conform căreia băuturile carbogazoase pot ajuta la scăderea în greutate. Sunt sceptic cu privire la mecanismul susținut”, a declarat Keith Frayn, profesor emerit de metabolism uman la Universitatea Oxford din Marea Britanie, când a fost întrebat despre studiu.
Frayn, care nu a luat parte la cercetare, a adăugat că impactul potențial asupra glucozei din sânge „nu va duce neapărat la pierderea în greutate, oricât de minimă”.
„Dacă s-ar demonstra că băuturile carbogazoase duc la scăderea în greutate, ar fi mult mai probabil prin efectele asupra senzației de sațietate”, a spus el.