NEWS

Apare o nouă taxă pentru toți românii! Trebuie să plătească 100 de euro până la 1 ianuarie 2024

Apare o nouă taxă pentru toți românii Trebuie să plătească 100 de euro până la 1 ianuarie 2024

Apare nouă taxă pentru toți românii care stau la bloc. De asemenea, se anunță facturi mai mari la energie electrică pentru consumatorii casnici şi industriali. Astfel, toți consumatorii de energie electrică din România vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puţin o parte din costuri.

Apare o nouă taxă pentru toți românii! Trebuie să plătească 100 de euro până la 1 ianuarie 2024

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii şase ani, potrivit unei decizii a Guvernului. Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani, arată profit.ro.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituţie, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Data limită este 31 decembrie 2028

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028. Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).