În pofida inflaţiei şi a celorlalte condiţii macroeconomice nefavorabile, care au dus inclusiv la scăderea pieţei de smartphone-uri în ultimele trimestre șa nivel mondial, compania Apple, care produce iPhone-uri, continuă să se vândă din ce în ce mai scump.
Apple reuşeşte să crească preţul de vânzare al iPhone-urilor, chiar dacă condiţiile de piaţă sunt nefavorabile, iar restul producătorilor îşi văd cota de piaţă şi veniturile micşorându-se. În primul trimestru al acestui an, preţul mediu de vânzare al iPhone-urilor a fost de 988 de dolari, în creştere pentru al cincilea trimestru la rând, conform unui studiu realizate de CIRP.
Este o creştere masivă, de peste 100 de dolari a preţului mediu de vânzare, pe care Apple o reuşeşte de la 882 de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţurile medii de vânzare ale ultimelor cinci trimestre au fost 882 de dolari, 954 de dolari, 957 de dolari, 972 de dolari şi 988 de dolari în cel mai recent trimestru, scrie news.ro.
Analiştii indică doi factori care au contribuit la creşterea preţului mediu de vânzare al iPhone-urilor. Pe de o parte este vorba despre creşterea vânzărilor modelelor Pro, care a fost vizibilă pe parcursul ultimului an, iar pe de altă parte s-a constat preferinţa clienţilor pentru versiuni cu spaţiu de stocare mai mare, versiuni care au şi preţuri mai mari.
Angajații de la primul magazin Apple Store sindicalizat din SUA propun să ofere clienților opțiunea de a lăsa bacșiș pentru servicii. Propunerea, raportată pentru prima dată la începutul acestei săptămâni de Bloomberg, a stârnit dezbateri despre cultura bacșișului în Statele Unite și despre așa-numita „oboseală a bacșișului”.
Într-o serie de tweet-uri, sindicatul a recunoscut că ideea ar putea fi „un pic controversată”.
„Angajații Apple de pretutindeni vă pot spune că li se oferă deja bacșișuri de către clienți”, a declarat sindicatul care reprezintă magazinul din suburbia Baltimore.
În forma actuală, dacă un angajat Apple acceptă un bacșiș, el sau ea ar putea fi concediat. Noua propunere ar crea un sistem care ar permite clienților „ocazionali” să recompenseze echipa fără teama de concediere, potrivit sindicatului.
„Este vorba de a lăsa bacșiș peste tot, peste tot, deodată”, a declarat Thomas Farley, un expert în etichetă cunoscut popular sub numele de „Mister Manners”.
Apple Store din Towson, Maryland, a devenit primul din țară care s-a sindicalizat în 2022. Angajații magazinului Apple și sindicatul său, The Coalition of Organised Retail Employees (CORE), sunt în prezent angajați în negocieri contractuale cu gigantul tehnologic și au declarat că se așteaptă „să se facă compromisuri”. Sistemul de bacșiș propus ar oferi clienților opțiuni care variază de la „niciun bacșiș, 3%, 5%, sumă personalizată”, a precizat sindicatul. Orice fonduri colectate prin bacșișuri ar fi împărțite între membrii echipei.