Vești bune pentru pensionari, după ce aproximativ 800.0000 dintre aceștia obțin câștig de cauză după ce au dat în judecată Guvernul privind noua lege a pensiilor și recalcularea veniturilor pe care le încasează de la stat după o viață în câmpul muncii.
Astfel, pensionarii care au considerat că noua lege a pensiilor îi discriminează au apelat la avocați și, în anumite cazuri, instanța a decis că pragul de 25 de ani vechime este incorect în ideea ăn care formula de recalculare a pensiei a fost declarată neconstituțională, o decizie în beneficiul pensionarilor, scrie Bugetul.ro.
Pragul de 25 ani la puncte bonus ar fi ilegal, arată casa de avocatură Piperea și Asociații.
Încă de la 1 septembrie 2024, când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, aceasta a afectat pensionarii care au muncit în condiții grele, toxice. Aceștia s-au trezit cu taloanele de pensie cu valori sensibil mai mici. Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul contributivității, iar formula de recalculare acordă puncte bonus și o pensie mai mare pensionarilor care au mulți ani munciți.
Totuși, punctele bonus se acordă de la 25 de ani munciți, iar cine are peste 35 de ani munciți primește un punct bonus pentru fiecare an muncit. Problema apare pentru pensionarii care au muncit în condiții grele sau în grupe de muncă nu au mulți ani munciți deoarece această categorie nu a primit bani îm plus la pensie sau a primit sume foarte mici.
Acești pensionari au dat Casa de Pensii în judecată, unele procese deja relevând faptul că formula este neconstituțională în cazul acestor categorii de pensionari, arată și Newsweek.ro.
„Așa cum am anunțat deja din toamnă, am mai multe procese colective contra caselor publice de pensii, pentru pensionari aflați în diferite clase de muncă în condiții dificile sau periculoase, cum ar fi foștii mineri sau însoțitorii de zbor. În toate procesele am criticat noua Lege a pensiilor pentru neconstituționalitate și contrarietate cu CEDO și cu Carta Drepturilor Fundamentale, care a integrat CEDO în Tratatele UE. Ieri, într-unul dintre dosare, excepția de neconstituționalitate a fost considerată admisibilă și, la cererea noastră, procesul s-a suspendat până la emiterea unei soluții de către CCR”, arată casa de avocatură Piperea și Asociații.
Noua lege a pensiilor a nemuțumit profund aproape 800.000 de pensionari, care au primit zero lei în plus la recalculare.
„Legea pensiilor reduce cuantumul pensiilor prin renunțarea la procentul de 50% din punctul de pensie pe an, în favoarea unei creșteri nominale de 0,5 puncte procentuale.
Recalcularea în sens de creștere a pensiilor pentru vechime de minim 25 de ani elimină de la acest beneficiu o enormă pătură socială de pensionari care au făcut parte din grupe de muncă dificilă sau periculoasă, care nu apucau 25 de ani de vechime, dat fiind că fiecare an de vechime era completat cu un număr de luni de echivalare cu vechimea, în anul 2011, din 4,3 milioane de pensionari, cca 1,5 milioane făceau parte din grupele de muncă dificilă sau periculoasă, iar aceștia nu aveau vechime efectivă de 25 de ani.
Există pensii care au scăzut și cu 2.000 de lei la recalculare. Este vorba de cei care au muncit mai puțini ani, lucrând în condiții grele sau la grupe de muncă. Mai exact, pensionarii care au lucrat în condiții speciale (grupa I) sau deosebite (grupa II) și persoanele cu dizabilități s-au trezit cu pensii mai mici în urma recalculării. Astfel, cei care au lucrat în grupele I și II de muncă au putut să iasă la pensie mai devreme. La recalculare, însă, nu au primit puncte bonus, motivul fiind că nu au realizat stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani.