WORLD

A început războiul. Atac cu drone al Israelului în Iran. Teheranul a activat sistemul de apărare antirachetă, dar nu are planuri de represalii | UPDATE

A început războiul. Atac cu drone al Israelului în Iran. Teheranul a activat sistemul de apărare antirachetă dar nu are planuri de represalii | UPDATE
sursa foto: KITCO

În pofida apelului lumii arabe la calm, replica Israelului asupra Iranului a venit mult mai repede decât ne-am fi așteptat. Televiziunea de stat din Iran a a anunțat vineri dimineață că au fost „explozii puternice” în provincia Isfahan, însă cauzele exploziilor sunt încă necunoscute.

UPDATE: Teheranul a minimizat incidentul și a indicat că nu are planuri de represalii

Explozii au răsunat vineri deasupra unui oraș iranian în ceea ce sursele au descris ca fiind un atac israelian, dar Teheranul a minimizat incidentul și a indicat că nu are planuri de represalii – un răspuns care pare să aibă ca scop evitarea unui război la nivel regional.

Atât amploarea limitată a atacului, cât și răspunsul discret al Iranului par să indice un efort de succes al diplomaților care au lucrat non-stop pentru a evita un război total de la atacul iranian cu drone și rachete asupra Israelului de sâmbăta trecută.

Mass-media și oficialii iranieni au descris un număr mic de explozii, despre care au spus că au rezultat din faptul că apărarea aeriană a Iranului a lovit trei drone deasupra orașului Isfahan. În mod special, aceștia s-au referit la incident ca fiind un atac al „infiltraților”, și nu al Israelului, ceea ce ar evita necesitatea unor represalii.

Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu există planuri de a răspunde împotriva Israelului pentru acest incident.

„Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuția înclină mai degrabă spre infiltrare decât spre atac”, a declarat oficialul.

Israelul nu a spus nimic despre incident. Acesta a declarat de câteva zile că plănuiește să riposteze împotriva Iranului pentru loviturile de sâmbătă, primul atac direct asupra Israelului din partea Iranului în decenii de război din umbră purtat prin reprezentanți care a escaladat în tot Orientul Mijlociu prin șase luni de luptă în Gaza.

Cei doi inamici de lungă durată se îndreptau spre o confruntare directă de la un presupus atac aerian israelian din 1 aprilie, care a distrus o clădire din incinta ambasadei Iranului din Damasc și a ucis mai mulți ofițeri iranieni, inclusiv un general de rang înalt.

UPDATE: Reacția SUA

Israelul a efectuat un atac în interiorul Iranului, a declarat un oficial american pentru CNN, într-o mişcare care ameninţă să împingă regiunea mai adânc în conflict. Ţinta nu este nucleară, a precizat oficialul.

Înainte de atacul israelian de vineri (ora locală), SUA se aşteptau să nu vizeze instalaţiile civile sau nucleare, a declarat un alt oficial american pentru CNN.

CNN a  transmis anterior  că Israelul a spus SUA că răspunsul său va fi limitat în domeniul de aplicare. Serviciile de informaţii americane sugeraseră că Israelul ia în calcul o lovitură restrânsă şi limitată în interiorul Iranului.

Tipul ţintelor nu a fost „niciodată specificat în termeni precisi, dar locaţiile nucleare şi civile nu erau în mod clar în acea categorie”, a adăugat cel de-al doilea oficial.

SUA au cerut Israelului să nu răspundă atacului iranian de weekendul trecut, pe care preşedintele Joe Biden l-a numit joi „fără precedent”. SUA „nu au dat undă verde” unui răspuns israelian, a spus al doilea oficial, conform CNN.

Știre inițială:

Israelul a atacat Iranul, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce presa de stat iraniană a anunțat vineri dimineața devreme că forțele sale au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac de retorsiune cu drone asupra Israelului, arată Reuters.

O sursă a declarat pentru Reuters că SUA nu au fost implicate, dar au fost notificate de Israel înainte de atac. Agenția de știri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din orașul central Isfahan. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu a fost vorba de un atac cu rachete și că exploziile au fost rezultatul activării sistemelor de apărare aeriană ale Iranului.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste rapoarte. Israelul declarase că va riposta la atacul din weekend al Iranului, care a implicat sute de drone și rachete, ca răspuns la un presupus atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria. Cele mai multe dintre dronele și rachetele iraniene au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va oferi un „răspuns sever” la orice atac asupra teritoriului său.

Iranul a declarat joi în fața Consiliului de Securitate al ONU că Israelul „trebuie să fie obligat să oprească orice alt aventurism militar împotriva intereselor noastre”, în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu se află într-un „moment de pericol maxim”.

Mai multe explozii în această dimineață în Iran

La scurt timp, autoritățile iraniene au anunțat alte trei explozii în proximitatea unei baze militare, doborârea unor drone, dar și faptul că „nu au fost atacuri cu rachete”. Cursele aeriene către și dinspre mai multe aeroporturi, Teheran inclusiv au fost suspendate, potrivit agenției oficiale Irna. La scurt timp după exploziile din centrul țării, autoritățile iraniene au activat apărarea antiaeriană.

„După activarea apărării antiaeriene în unele părți ale țării pentru a face față unor posibile ținte, informaţiile indică faptul că până acum nu au fost raportate lovituri sau explozii la scară largă, cauzate de vreo amenințare aeriană”, a transmis IRNA.

Sursă foto: Maher AL MOUNES / AFP)

A fost activat sistemul de apărare antirachetă

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național Cyberspace din Iran, Hossei Dalirain, a declarat pe rețeaua se socializare X că, „trei drone au fost doborâte cu succes de apărarea aeriană a țării” și că „nu există rapoarte despre un atac cu rachete deocamdată”.

În plus IRNA a mai precizat că sistemul de apărare antirachetă nu a depistat, cel puțin pentru moment, nicio amenințare cu rachetă. Regiunea Isfahan, o regiune centrală cu importanță strategică a fost intens monitorizată de autoritățile iraniene, iar până în prezent rapoartele indică faptul că toate instalațiile militare și de securitate sensibile sunt în sigurnață, fără incidente raportate, potrivit Financial Intelligence.

Iran amenință cu represalii
sursa foto colaj

Iran a doborât trei drone

Tensiunile dintre Iran și Israel s-au accentuat odată cu bombardarea de către IDF a misiuni diplomatice iraniene din Damasc. În urma atacului de la 1 aprilie, un înalt comandant al Gărzilor Revoluționare și-a pierdut viața. Replica Iranului a venit sâmbătă noapte (13 aprilie), când Iran a ridicat de la sol peste 300 de drone Sahed și mai multe rachete. Într-un procent de 99%, dronele și rachetele au fost interceptate de sistemul de apărare Iron Dome.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Marcel Ciolacu anunță majorări salariale de 10%. Angajații care vor primi mai mulți bani lunar
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va aduce aminte de copilărie
Ce să pui în dulceața de căpșuni ca să-i dai un gust divin. Îți va...
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Iohannis a discutat la telefon cu Zelenski. România îmbrăţişează soluţia de pace propusă de Ucraina
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona Caciuc şi Reghecampf
Anamaria Prodan a făcut marele anunţ chiar de faţă cu Ronald Gavril. Cum vor reacţiona...
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni nu ar fi zis că este posibil să fie atins de aceştia
Care este noul domeniu pe care roboţii pun stăpânire. În urmă cu zece ani, nimeni...
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să știe la ce riscuri se expun
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să...
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
Gabriela Firea, în ipostaze BOMBĂ! 100% nu o recunoști când dansează seducător
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
NOUL ORDIN de la Uniunea Europeană. Va fi OBLIGATORIU și în România
O nouă fabrică în România. Se vor face angajări din toată țara
O nouă fabrică în România. Se vor face angajări din toată țara
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep Erdogan
Românii vor intra în Turcia doar cu buletinul. Decizia a fost semnată de preşedintele Recep...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară europeană a venit în ţara noastră şi a preluat o companie agricolă românească
Premier în Cehia, fermier în România. Povestea omului care după ce a condus o ţară...
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
Au așteptat degeaba! Românii care nu vor beneficia de mărirea pensiei
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI când l-au văzut
Ce face acum și cum arată primul soț al Andreei Marin. Toți au rămas ULUIȚI...