Șeful serviciului de informații externe al Germaniei avertizează că intensificarea tacticilor hibride și a provocărilor Moscovei ar putea conduce la o confruntare militară directă între Rusia și NATO, cu riscul invocării clauzei de apărare colectivă, cunoscută sub „Articolul 5 din tratatul Alianței.
Bruno Kahl, directorul Bundesnachrichtendienst, a declarat miercuri, în cadrul unui eveniment organizat de German Council on Foreign Relations la Berlin, că utilizarea tot mai frecventă de către Rusia a mijloacelor hibride împotriva Occidentului escaladează riscul unui conflict direct.
Potrivit articolului 5, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să-l ajute să răspundă atacului.
„Intensificarea mijloacelor armatei ruse face dintr-o confruntare militară directă cu NATO o opțiune posibilă pentru Kremlin”, a declarat Kahl, citat de Reuters.
Șeful Bundesnachrichtendienst, Bruno Kahl, a spus, vorbind la un eveniment la Berlin miercuri, că se așteaptă ca Moscova să-și intensifice și mai mult războiul hibrid.
„Utilizarea pe scară largă a măsurilor hibride de către Rusia crește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă a articolul 5”, a menționat el.
„În același timp, creșterea potențialului militar rusesc înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opțiune posibilă pentru Kremlin”.
Oficialul german a precizat că Rusia urmărește divizarea Occidentului pentru a slăbi capacitatea Europei de apărare, în timp ce își consolidează armata pentru un eventual atac.
Declarația sa vine în contextul în care, în octombrie, șefii serviciilor de informații germane au tras un semnal de alarmă în Parlament cu privire la creșterea activităților de spionaj ale Rusiei și pregătirile pentru un potențial conflict militar.
„O confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova”, avertiza Kahl în acel moment, subliniind că Vladimir Putin continuă să testeze „liniile roșii” ale Occidentului și escaladează confruntarea.
Potrivit lui Kahl, Kremlinul se află într-un proces intens de pregătire a armatei ruse, iar aceasta ar putea fi capabilă să lanseze un atac împotriva NATO „cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”. Obiectivul Moscovei este nu doar să intimideze Europa, ci și să-și redefinească influența geopolitică, a spus oficialul.
NATO și serviciile de informații occidentale au avertizat că Rusia se află în spatele unui număr tot mai mare de activități ostile în zona euro-atlantică, de la atacuri cibernetice repetate până la incendieri provocate de Moscova, acțiuni pe care Rusia le neagă.
Kahl a spus că armata Rusiei va fi probabil capabilă să atace NATO până la sfârșitul deceniului, adăugând că războiul Moscovei împotriva Ucrainei a însemnat că are trupe eficiente în luptă sub comanda sa, ceea ce ridică amenințarea provenită de la forțele sale convenționale, în timp ce stăpânește, de asemenea, războiul modern cu drone.