A devenit o tradiție ca românii să consume mici și bere de 1 Mai, iar anul 2024 nu face excepție, mai ales că în acest an 1 Mai și Sărbătorile Pascale au picat în aceeași perioadă. Cu toate acestea, inspectorii ANPC ne recomandă să fim atenți atunci când alegem carnea pentru grătar și de unde cumpărăm berea.
Paul Anghel, directorul ANPC ne spune că produsele din carne tocată care nu sunt inscripționate corespunzător, în sensul că pe etichetă nu se precizează proveniența și compoziția ar trebui evitate. De asemenea, persoanele care consumă alcool sunt sfătuite să verifice starea ambalajului și aspectul lichidului.
Pentru a evita surprizele neplăcute sau o evenutuală vizită la camera de gardă, directorul ANPC recomandă ca la cumpărarea produselor din carne tocată să veriificăm de două ori aspectul produslui și modul de etichetare.
Produsele preamabalate neetichetate sunt de evitate. Pentru cele vândute vrac, comerciatul are obligația înscrie locul de comercializare și durata minimă de valabilitate precum și ingredientele alergene.
„Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare! Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, a mai spus Paul Anghel.
Deși prețul mic poate fi atractiv, dacă produsele sunt comercializate în locuri ne autorizate comercianții respectivi trebuie evitați, mai atrage atenția oficialul ANPC. În situația în care ați decis să petreceți ziua de 1 Mai în zonele de agrement, este de preferoat să fiți atenți la câteva detalii.
Nu în ultimul rând, directorul ANPC atrage atenția asupra faptului că în urma controalelor desfășurate de ANPC în anii precedenți, inspectorii au descoperit o serie de abateri grave, printre care produse expirate, utilizarea materiilor prime fără elemente de identificare.
Mai grav este faptul că au fost descoperite alimente mucegăite, iar comercianții au încălcat normele privind depozitarea produselor, în special a produselor congelate care au fost ținute la temperatura mediului ambiant. De asemenea, Paul Anghel recomandă să aruncați o privire și asupra gratarelor pe care le folosesc comercianții pentru prăjirea cărnii.