Un președinte de asociație la bloc trebuie să ia cele mai bune decizii pentru îmbunătățirea și rezolvarea tuturor problemelor locatarilor. Acesta, împreună cu administratorul și cenzorul, este plătit lună de lună cu sume care variază de la caz la caz.
Potrivit legii, președintele unui bloc se ocupă cu organizarea unor ședințe cu proprietarii de apartamente, discuții în urma cărora se iau decizii importante pentru toți locatarii. După ce se supun la vot, cererea finală este trimisă către administrator.
Președintele, administratorul și cenzorul unei asociații de proprietari generează venituri în urma activităților desfășurate, pentru care sunt obligați să plătească impozite și contribuții sociale, cu excepții limitate.
Asociațiile de proprietari au posibilitatea de a colabora cu administratori în cadrul unor contracte de muncă sau de prestări servicii. Pe de altă parte, cenzorii și președinții asociațiilor de proprietari își desfășoară activitatea pe baza unor contracte de mandat, beneficiind astfel de venituri asimilate salariilor.
Conform prevederilor articolului 58 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, președintele asociației de proprietari poate fi remunerat, alături de membrii comitetului executiv, pe baza unui contract de mandat, în conformitate cu hotărârea adunării generale a proprietarilor, așa cum este consemnată în procesul-verbal.
De asemenea, conform articolului 64, alin. (4) din aceeași lege, administratorii pot desfășura activitatea lor în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de prestări servicii, respectând toate prevederile legale în vigoare. În scopul administrării și întreținerii, asociația de proprietari poate încheia, în numele proprietarilor, contracte de administrare cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice, cu titlu oneros, conform e-juridic.manager.ro.
În ceea ce privește selectarea cenzorului, acesta poate fi ales dintre membrii asociației de proprietari. În cazul în care acest lucru nu este fezabil, adunarea generală a proprietarilor poate delega comitetul executiv să angajeze un cenzor din afara asociației de proprietari, pe baza unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract de prestări de servicii.
În cadrul asociațiilor de proprietari ale blocurilor din România, preşedintele, administratorul şi cenzorul sunt cele trei autorități care obțin anumite venituri, lună de lună.
Suma de bani primită de către un preşedinte de bloc nu este fixă, ci depinde de mai mulţi factori: locație, oraș, număr de apartamente. În general, sumele pot varia de la 300 lei până la 1.500 de lei, conform unui sondaj citat de Antena3.