Autoritățile au aflat că planșeul de la Unirii este în stare gravă de degradare încă din 2017. Atunci Administrația Străzilor a comandat expertizarea tuturor podurilor și pasajelor din Capitală. Doar că despre concluziile specialiștilor nu s-a vorbit nimic timp de 4 ani.
Abia în 2021 a apărut prima oară problema planșeului ca o posibilă amenințare în Planul de analiză și acoperire a riscurilor pentru municipiul București, document strategic care trebuie actualizat anual sau când apar alte riscuri decât cele analizate.
În martie 2019, în ședința Consiliului General București, a apărut un proiect suplimentar. Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – econmici aferenți lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Reabilitare/consolidare Pasaj Unirii”. După o dezbatere sumară, consilierii au aprobat 97 de milioane de lei pentru consolidarea pasajului. A fost singura dată când despre Pasajul Unirii s-a discutat în Consiliul General, în administrația Firea, după expertiza din 2017. Iar proiectul nu a fost niciodată pus în practică.
Din procesul verbal al ședinței CGMB din martie 2019 am aflat că Administrația Străzilor avea date despre toate pasajele și podurile din București. Pentru că directorul Administrației a spus asta în fața consilierilor generali, susținînd proiectul despre Pasajul Unirii.
Proiectul nu există în arhiva PMB, deci nu mai sunt accesibile referatele de aprobare care au justificat proiectul. Octavian Berceanu, consilier general și prezent la ședință, spune că nu a avut cunoștință de existența acestei expertize. La proiectele introduse suplimentar pe ordinea de zi nu mai primeau toată documentația pentru că, oricum, primarul avea asigurată majoritatea la vot.
Ordinul 132/2007 obligă autoritățile locale să întocmească, un Plan de analiză și acoperire a riscurilor. Documentul ar trebui actualizat anual sau ori de câte ori par alte riscuri decât cele analizate. Două astfel de documente au fost elaborate în 2016 și 2019. In planul din 2019, după apariția expertizei, nu apare informația legată de riscurile date de planșeul de la Unirii.
Abia în documentul elaborat în 2021, la capitolul Analiza riscurilor generatoare de situații de urgență este menționată expertiza din 2017 și concluziile acesteia.
Specialiștii firmei SC Pod Proiect SRL din Iași au făcut, în 2017, o expertiză a întregii structuri de la Piața Unirii. La studiul privind planșeul, experții au concluzionat că structura este într-o stare nesatisfăcătoare și au propus două soluții pentru rezolvarea problemei.
Prima soluție și cea mai la îndemână daca ar fi existat fonduri, lucrări de reparații capitale la planșeul existent în Piața Unirii. A doua soluție, demolarea structurii existente si construcția unui planșeu nou în Piața Unirii
Specialiștii au optat și recomandat autorităților cea de-a doua soluție iar experții au făcut și un deviz al lucrărilor pentru reconstruirea planșeului. Costul estimat la acel moment era de26 de miloane de lei, mai ieftin decât cea de consolidare a structurii.