NEWS

Avantaj pentru șoferi! Amânare la plata rovinietei, noi reguli

Avantaj pentru șoferi Amânare la plata rovinietei noi reguli
Surs fotoă: playtech.ro

Se pregătește o amânare la plata rovinietei pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale. Un proiect de lege depus în Parlament prevede ca românii să poată plăti taxa și după ce vin dintr-o călători, și nu doar înainte, în termen de cel mult 24 de ore.

Amânare la plata rovinietei

Un grup de deputați ai PNL a propus într-un proiect de lege depus în Parlament ca rovinieta să poată fi achitată într-un termen de maxim 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale, nu doar înainte de utilizare, așa cum este în prezent, informează Agerpres.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România și este susținută de semnătura a 25 de deputați PNL.

Deputații propun eliminarea din textul articolului 5 alineat 2) a prevederii conform căreia rovinieta trebuie achitată înainte de utilizarea rețelei de drumuri naționale din România.

“Rovinieta este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni”, prevede actul normativ propus.

În textul în vigoare se precizează, în plus, că rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România.

“Achitarea şi emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte şi nu mai târziu de 24 de ore de data de început a valabilităţii acesteia”, prevede actul normativ.

În prezent, conform legii, plata rovinietei trebuie efectuată înainte de utilizarea rețelei de drumuri naționale. În plus, în situația în care data de început a perioadei de valabilitate a rovinietei coincide cu ziua curentă, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor referitoare la achitarea rovinietei în baza de date a SER.

Cum se justifică propunerea

Inițiatorii proiectului susțin că, în practică, un utilizator de autovehicul care, din diverse motive, uită să-și achite rovinieta este sancționat automat, fără a-i fi oferită posibilitatea de a remedia această situație, care adesea derivă din neatenție și nu din rea-credință.

Ei evidențiază faptul că în cazul taxei de pod de la Fetești există o abordare diferită, unde utilizatorii au posibilitatea de a achita taxa de trecere înainte, după sau în decurs de 24 de ore de la trecerea pe Podul de la Fetești.

“Considerăm că se impune modificarea legii în sensul de a da posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale. O astfel de măsură vine în ajutorul cetăţenilor corecţi care au fost neatenţi şi ar reprezenta încă un pas în direcţia corectă privind plata rovinietei, după implementarea sistemului de plată online”, mai arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri