Avertisment șocant privind blaturile de bucătărie la modă: Liderii sindicali din domeniu au cerut interzicerea unui material de lucru întâlnit în bucătăriile din întreaga țară, din cauza efectelor sale mortale asupra sănătății pulmonare.
Blaturile de lucru din cuarț, la modă acum în renovarea bucătăriilor, au fost asociate în Marea Britanie cu 18 cazuri de boală pulmonară letală numită silicoză de piatră artificială, care apare atunci când cei care fabrică blaturile de lucru inhalează praf de siliciu toxic.
Cel mai tânăr caz a fost cel al unui pietrar în vârstă de doar 24 de ani, scrie dailymail.co.uk.
Doi bărbați britanici cu vârste sub 50 de ani – ambii ingineri pietrari – au murit deja din cauza acestei afecțiuni.
Riscul de a lucra cu acest material este atât de mare încât guvernul australian a interzis utilizarea, furnizarea și fabricarea pietrei în iulie anul trecut.
Acum, în cadrul unor noi apeluri pentru o interdicție în Regatul Unit, Trade Union Congress (TUC), care reprezintă aproximativ 5,5 milioane de lucrători, a declarat pentru The i că oprirea producției de cuarț în Marea Britanie ar „preveni sute de decese”.
Shelly Asquith, ofițer pentru politici de sănătate și siguranță în cadrul federației sindicatelor, a declarat că limitele actuale de expunere pentru praful de siliciu au fost stabilite ”mult prea sus”.
Anul trecut, opt bărbați au fost trimiși la o clinică specializată în boli pulmonare profesionale, având vârste cuprinse între 27 și 56 de ani la momentul diagnosticului.
Doi dintre aceștia erau în curs de evaluare pentru transplant pulmonar, trei pentru o boală autoimună și doi pentru o infecție pulmonară oportunistă cauzată de micobacterii non-tuberculoase atunci când boala a fost descoperită.
Deși niciunul nu lucra la fabricarea sau instalarea blaturilor de lucru, toți efectuau procesul de „finisare”, în special tăierea și lustruirea blaturilor de lucru înainte de instalare.
Cu toții au raportat că acest lucru se făcea fără suprimarea constantă a apei și fără ceea ce ei considerau a fi o protecție respiratorie adecvată.
Chiar și în cazul în care ventilația din atelier era prezentă, bărbații au declarat că sistemul nu fusese întreținut sau curățat în mod regulat. Niciunul dintre ei nu era la curent cu monitorizarea activă a prafului în suspensie în aer la locul de muncă
În prezent, numărul total de pacienți ar fi ajuns la 18.
Expertul în boli pulmonare, Dr. Johanna Feary, care tratează în prezent pacienți cu această afecțiune, a declarat că nu există ”niciun tratament bun” pentru această boală mortală.
”Diagnosticul poate fi devastator. Afectează bărbați tineri, dintre care mulți au lucrat cu acest material doar câțiva ani”, a declarat ea pentru The Sun.
Vorbind de pe patul de spital în octombrie, victima Marek Marzec a declarat: „Am sosit în Regatul Unit sperând să-mi construiesc o viață mai bună și dorind să mă asigur că fiicele mele tinere sunt în siguranță financiară. În schimb, din cauza muncii pe care o făceam tăind blaturi de lucru din cuarț, am rămas în imposibilitatea de a respira și cu dureri îngrozitoare.
Nu pot să vă spun cât de furios sunt că mi s-a permis să lucrez în aceste condiții și că viața mea a fost curmată doar pentru că mi-am făcut meseria. Nu sunt singura persoană a cărei viață a fost pusă în pericol de acest praf letal. Este timpul să se ia măsuri urgente pentru a pune capăt acestor condiții de muncă periculoase cu care m-am confruntat, înainte ca alți lucrători în domeniul pietrei să contracteze această boală teribilă și să moară”.