NEWS

Avertismentul jandarmilor, după ce urșii au ieșit din hibernare. Ce nu trebuie să le lipsească din bagaj celor care merg pe munte

Avertismentul jandarmilor după ce urșii au ieșit din hibernare. Ce nu trebuie să le lipsească din bagaj celor care merg pe munte
sursa foto: libertatea.ro

Avertismentul jandarmilor, după ce urșii au ieșit din hibernare. Temperaturile ridicate din ultima perioadă au scos urșii din hibernare, prezența acestor animale fiind deja semnalată în anumite zone din județul Vâlcea, a declarat joi, 20 martie, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean, colonelul Grigore Ciaușescu.

Șeful Jandarmeriei Vâlcea a precizat că în ultimii ani numărul solicitărilor pentru îndepărtarea urșilor a crescut în județul Vâlcea, mai ales în zonele intravilane, recomandarea pentru turiștii care vor să plece în drumeție prin pădure, dar și pentru locuitorii din zonele în care a mai fost semnalată prezența acestor animale sălbatice fiind să respecte regulile pentru siguranță.

Avertismentul jandarmilor, după ce urșii au ieșit din hibernare. Recomandări pentru turiști

”Deja am avut o primă intervenție, dar nu a fost în pericol vreo localitate. A fost observat un urs în zona localității Măldărești, săptămâna trecută, dar era în pădure, în habitatul lui.

Recomandarea mea pentru turiști, care să vizeze protecția față de acest animal, este ca atunci când îl întâlnesc să rămână nemișcați sau să încerce să nu atragă atenția acestuia și în niciun caz să se apropie chiar dacă sunt pui de urs, ci să rămână la distanță astfel încât ursul să nu-i observe și, mai mult decât atât, să nu facă mișcări bruște”, a spus colonelul Ciaușescu, într-o conferință de presă.

Totodată, inspectorul șef al IJJ Vâlcea a recomandat turiștilor care ajung în zona montană în această perioadă să fie echipați corespunzător și să nu se abată de la traseele turistice marcate, întrucât la munte este încă iarnă.

Unde au fost atacuri ale urșilor

”Pentru turiștii care vor să plece în drumeție pe munte recomandarea mea este să se echipeze corespunzător, să aibă lanterne, să aibă chiar și câteva conserve și, nu în ultimul rând, să se deplaseze pe trasee turistice care sunt semnalizate.

Să nu se abată de la traseele turistice pentru că este încă o perioadă de iarnă și noaptea sunt temperaturi negative, iar rătăcirea lor le poate pune probleme de sănătate până la găsirea lor de către jandarmi sau salvamontiști”, a mai spus Ciaușescu.

Potrivit datelor IJJ Vâlcea, anul trecut jandarmii au fost solicitați să intervină în 71 de situații pentru a îndepărta animalele sălbatice, cu 10 mai puține ca în anul precedent, când a fost înregistrată și o victimă – un bătrân din Horezu care a fost atacat de urs în grădina din apropierea locuinței lui.

Anul trecut, însă, nu fost persoane rănite în urma acestor incidente, au mai precizat reprezentanții Jandarmeriei Vâlcea.

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele