Avertismentul Kremlinului! Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că utilizarea unei rachete hipersonice în războiul din Ucraina a urmărit să facă Occidentul să înțeleagă că Moscova este pregătită să folosească orice mijloace pentru a se asigura că Moscovei nu îi va fi aplicată nicio „înfrângere strategică”.
Rusia a desfășurat luna trecută racheta hipersonică Oreshnik împotriva orașului ucrainean Dnipro, în ceea ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a descris drept un test al unei rachete despre care a afirmat că nu poate fi doborâtă. El a declarat că Rusia ar putea pune în acțiune și alte astfel de rachete în „condiții de luptă”, dacă este necesar.
„Mesajul este că voi, adică SUA și aliații SUA, care, de asemenea, furnizează aceste arme cu rază lungă de acțiune regimului de la Kiev – trebuie să înțeleagă că vom fi pregătiți să folosim orice mijloace pentru a nu le permite să reușească în ceea ce ei numesc o înfrângere strategică a Rusiei”, a declarat Lavrov jurnalistului american Tucker Carlson.
„Ei luptă pentru a-și păstra hegemonia asupra lumii, asupra oricărei țări, oricărei regiuni, oricărui continent. Noi luptăm pentru interesele noastre legitime de securitate”.
Vorbind în limba engleză, Lavrov a declarat că Occidentul a refuzat să discute despre menținerea garanțiilor de securitate pentru Rusia în săptămânile și lunile premergătoare invaziei la scară largă a Ucrainei din februarie 2022, numită „operațiune militară specială” la Moscova.
În timp ce trupele ruse se adunau la granița cu Ucraina la începutul anului 2022, liderii occidentali au îndemnat Moscova să nu-și invadeze vecinul mai mic. Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Putin cu trei săptămâni înainte de invazie, afirmând că a primit asigurări că Rusia nu va lua nicio măsură care să înrăutățească situația.
În comentariile sale, Lavrov a declarat că Ucraina a pierdut oportunitatea de a-și menține integritatea teritorială prin respingerea de două ori a propunerilor pentru un acord, o dată înainte de începerea războiului la scară largă și apoi în cadrul discuțiilor din aprilie 2022 în Turcia.
„Noi nu am început acest război. De ani și ani și ani am trimis avertismente că împingerea NATO tot mai aproape de granițele noastre va crea o problemă”, a spus el.
Putin și-a trimis trupele peste granița Rusiei și a aliatului său Belarus, Putin afirmând că Moscova apără vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și caută să „deznazizeze” conducerea ucraineană de la Kiev.
În cursul interviului de 80 de minute, Lavrov a mai spus că Occidentul ar trebui să renunțe la orice idee că Rusia nu are „linii roșii” pe care ar interzice oricui să le treacă în apărarea intereselor sale.
„Dacă ei urmează logica pe care unii occidentali au pronunțat-o în ultima vreme, și anume că nu cred că Rusia are linii roșii, că și-au anunțat liniile roșii, că aceste linii roșii sunt mutate din nou și din nou, aceasta este o greșeală foarte gravă”, a spus el.
Lavrov a calificat drept „inutil” planul de pace al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski prezentat pentru prima dată la sfârșitul anului 2022 și planul ulterior de „victorie” anunțat la începutul acestui an.
În iunie anul trecut, Putin a declarat că Rusia este dispusă să poarte discuții cu Ucraina cu condiția ca Ucraina să recunoască controlul Moscovei asupra celor patru regiuni ale țării pe care le-a anexat, fără a controla însă pe deplin vreuna dintre ele.
Planul lui Zelenski prevedea inițial o retragere completă a Rusiei și recunoașterea frontierei sale post-sovietice din 1991. Luna trecută, el a declarat că Ucraina ar putea purta discuții și să lase Rusia pe teritoriul pe care îl deține, cu condiția ca zonele din Ucraina controlate de guvern să fie aduse sub „umbrela” NATO.