BUSINESS

Băncile din România anunță înăsprirea condițiilor pentru acordarea creditelor

Băncile din România anunță înăsprirea condițiilor pentru acordarea creditelor
sursă foto: Playtech.ro

Băncile din România anunță înăsprirea condițiilor pentru acordarea creditelor de consum, în vreme ce anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare pentru creditele acordate companiilor și pentru cele imobiliare acordate populației, în primele trei luni din 2024.

Înăsprirea standardelor de creditare vine în condițiile în care gospodăriile și-au diminuat deja cererea de credite de consum în trim. IV 2023, cu minus 2% procent net.

Băncile din România anunță înăsprirea condițiilor pentru acordarea creditelor. Diminuarea creditului de consum

Băncile au raportat pentru trim. IV din 2023 menținerea constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare, precum și pentru creditele imobiliare.

În cazul creditelor de consum a fost raportată o ușoară relaxare a standardelor de creditare, pe fondul creșterii bonității clienților.

Segmentul creditelor de consum fără ipotecă a consemnat cea mai însemnată scădere a cererii (-18% procent net), urmate de cele cu ipotecă (-7% procent net) și de cardurile de credit (-4% procent net).

Nivelul mediu al gradului de îndatorare a populației s-a diminuat ușor în trim. IV 2023, cu 1 punct procentual, atât pentru creditele nou-acordate, cât și pentru creditele totale acordate, înregistrând 35% și, respectiv, 41%.

Instituțiile de credit au indicat creșterea cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, în ultimele trei luni din 2023. În cazul populației, evoluțiile consemnate au fost mixte, se arată în Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, februarie 2024, realizat de BNR.

Astfel, în timp ce în cazul creditelor imobiliare a fost raportată o creștere a cererii, pentru cele de consum cererea s-a diminuat.

Piața imobiliară

Majoritatea băncilor susțin că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în trim. IV din 2023, doar 6,8% indicând o scădere într-o anumită măsură.

Perspectivele privind piața imobiliară din primul trimestru al lui 2024 sunt de menținere a prețului mediu conform a 66,2% dintre respondenți, 21,5% estimând un preț mai mic, iar 12,3% un preț în creștere.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a avut în ultimele trei luni din 2023 o creștere importantă (30% procent net), iar instituțiile respondente se așteaptă la continuarea tendinței în trimestrul următor, însă într-o măsură mai redusă.

Întreprinderile mici, cele mai riscante

Băncile au raportat în unanimitate, în trim. IV 2023, menținerea constantă a riscului de credit asociat împrumuturilor acordate corporațiilor. Pentru IMM, riscul de credit a fost evaluat, în continuare, în creștere moderată față de trimestrul anterior (17% procent net).

Din perspectiva dimensiunii IMM, în acest trimestru, băncile au considerat întreprinderile mici ca fiind cele mai riscante (42% procent net), urmate de microîntreprinderi (29% procent net).

Riscul de credit asociat creditării întreprinderilor mijlocii a rămas nemodificat față de trimestrul precedent.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele