Bani in plus la pensii cu mica recalculare! Unii români dau lovitura dacă aduc urgent adeverințele de venituri. De la 1 septembrie a început o nouă etapă de recalculare a pensiilor, o etapă denumită generic „mica recalculare”, care va lua în considerare și veniturile nepermanente.
Casa Națională de Pensii Publice a început deja cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor. Aceasta se adresează românilor care au beneficiat de-a lungul timpului de sporuri și venituri nepermanente și s-au pensionat până în 2001. Aceștia trebuie să depună, la Casele Teritoriale de Pensii, adeverințele din care reies aceste venituri care, până în acest moment, nu erau luate în calcul.
Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii din Iași, a remarcat că această „mică recalculare” nu se așteaptă să genereze creșteri semnificative ale pensiilor comparativ cu „marea recalculare” din prima etapă. Dacă sunt venituri obținute anterior lui aprilie 2001, pensionarii vor trebui să prezinte adeverințe de venit, arată România TV.
”Termenul acesta de mică, mare calculare este folosit în comunicarea publică. Eu nu pot să-mi însușesc așa ceva ca specialist care am condus o casă de pensii. Este vorba doar despre recunoașterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent. A spune sporuri simplu nu este corect și să nu inducem în eroare seniorii României”, a precizat Marius Budăi în exclusivitate la România TV.
„La această «mică recalculare» nu ne așteptăm la creșteri semnificative ale pensiilor, comparativ cu «marea recalculare». Motivul este că, de-a lungul timpului, au existat persoane care au acționat în instanță pentru veniturile nepermanente nevalorificate și au câștigat, însă majorările obținute nu au fost considerabile. În această etapă, se includ veniturile nepermanente care nu au fost valorificate inițial la pensie. Pensionarii pot prezenta adeverințe de venit și vor fi incluși în recalculare”, a declarat Andronache pentru Ziarul de Iași.
Aproximativ un milion de persoane sunt vizate de acest proces, care se va încheia cel mai probabil în februarie sau martie anul viitor. Pentru a beneficia de recalculare, pensionarii trebuie să depună documentele necesare la dosar, însă mulți dintre aceștia sunt nevoiți să plătească sume deloc neglijabile firmelor de arhivare unde actele au fost păstrate.
De asemenea, începând din ianuarie anul viitor, toate pensiile vor fi indexate cu rata inflației și jumătate din câștigul salarial mediu brut. Cu toate acestea, conform datelor Ministerului Muncii, aproximativ 200.000 de români vor rămâne cu pensiile înghețate, veniturile acestora nefiind afectate de indexare.
Simona Bucura Oprescu a precizat că vor fi indexate cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare, de la începutul anului viitor, însă 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare.
„Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.
Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a concluzionat ministra Muncii.