NEWS

Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează

Bani în plus la pensie după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
sursa foto: colaj foto

Mica Recalculare aduce o creștere importantă pentru mii de pensionari. Cei care au avut venituri nepermanente înainte de 2001 pot primi bani în plus la pensie. 

Ce este Mica Recalculare și de ce se aplică

Mica Recalculare este ultima etapă prin care pensiile din România sunt adaptate la noua lege a pensiilor. Este vorba despre o recalculare în baza veniturilor nepermanente realizate înainte de 1 aprilie 2001, care nu au fost valorificate la calculul pensiei.

Procesul trebuia să înceapă mai devreme, dar sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii nu a funcționat, astfel că aplicarea formulei a fost întârziată. Pentru mulți pensionari, această recalculare este singura majorare a pensiei din 2025.

Cine beneficiază de Mica Recalculare

Conform legii, beneficiază de recalculare pensionarii care au depus adeverințe cu venituri nepermanente, până la data de 1 martie 2025. Este vorba despre persoane care au muncit în perioade anterioare anului 2001 și au realizat venituri în afara salariului de bază.

Potrivit legii:

„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.”

Ce categorii de venituri se iau în calcul

Veniturile nepermanente luate în calcul includ:

  • Formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
  • Premiile anuale și premiile acordate împreuna cu salariul pentru realizări deosebite;
  • Recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din anumite sectoare de activitate;
  • Al 13-lea salariu;
  • Plata pentru ore suplimentare, realizate peste programul normal de lucru;
  • Sporul pentru muncă nenormată;
  • Sporul pentru personalul didactic care a îndrumat practica psihopedagogică sau a asigurat perfecționarea altor cadre;
  • Alte sporuri și indemnizații pentru care s-au plătit contribuții sociale, dar care nu au fost incluse inițial în calculul pensiei.

Câți bani poți primi în plus

Potrivit simulărilor făcute de Newsweek și prezentate public, creșterea medie estimată este de aproximativ 10%. Iată câteva exemple:

  • Pensie actuală: 1.281 lei +128 lei → Noua pensie: 1.409 lei
  • Pensie actuală: 2.000 lei +200 lei → Noua pensie: 2.200 lei
  • Pensie actuală: 3.500 lei +350 lei → Noua pensie: 3.850 lei
  • Pensie actuală: 4.500 lei +450 lei → Noua pensie: 4.950 lei

Această recalculare vizează inclusiv pe cei care au muncit în schimburi și au primit bonusuri în baza performanțelor individuale.

Ce se întâmplă dacă nu ai depus adeverințele

Termenul limită pentru depunerea adeverințelor a fost 1 martie 2025. Cei care nu au depus documentele necesare nu vor beneficia de recalculare în această etapă. Totuși, în funcție de deciziile ulterioare ale guvernului, este posibil ca o parte dintre pensionari să mai poată actualiza dosarele în viitor.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele