BEC a înființat ”Poliția Internetului”. Biroul Electoral Central a anunțat, prin Decizia nr. 54D din 26 martie 2025, înființarea unei structuri inedite, o echipa lucrări campanie online, dedicată exclusiv gestionării sesizărilor privind conținutul electoral din mediul digital. Cu dedicație pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
Echipa este parte a personalului tehnic auxiliar al BEC și va avea un rol esențial în supravegherea corectitudinii campaniei electorale desfășurate pe internet, o componentă tot mai influentă în alegerile actuale.
Aceeasta este este alcătuită din specialiști desemnați de șase instituții-cheie: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne, potrivit stiripesurse.ro.
Sarcina acestora este de a redacta proiectele adreselor și deciziilor pe care BEC le va emite în legătură cu sesizările și plângerile ce vizează campania electorală online.
Echipa astfel constituită va acționa ca un „comandament digital” electoral, fiind mandatat să identifice rapid încălcările legale în spațiul virtual și să propună măsuri corective. Aceasta acoperă inclusiv platformele online foarte mari (precum Facebook, TikTok, YouTube, X/Twitter etc.), vizate direct în regulamentul european privind transparența publicității politice (Regulamentul UE 2024/900).
Decizia nr. 54D/2025 a Biroului Electoral Central reglementează desfășurarea campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Campania se desfășoară între 4 aprilie, ora 00:00, și 3 mai, ora 07:00, iar în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, aceasta va continua din momentul validării primului tur și se va încheia pe 17 mai, ora 07:00. Orice formă de propagandă electorală desfășurată după încheierea perioadei oficiale este interzisă.
După încheierea campaniei, continuarea propagandei electorale este strict interzisă, indiferent de mediu. Se consideră propagandă interzisă promovarea sau redistribuirea de conținut electoral online, afișarea de materiale publicitare, difuzarea de mesaje electorale audio-video, precum și îndemnurile adresate alegătorilor privind opțiunea de vot. Este permisă menținerea online a conținutului publicat în timpul campaniei doar dacă nu este promovat ulterior. De asemenea, este interzisă organizarea de evenimente electorale, transmiterea de mesaje către alegători și oferirea de beneficii sau recompense pentru vot.
Fragila democrație din România e supusă unor noi încercări și teste, căci libertatea de exprimare, dispare pe zi ce trece.