NEWS

Boala care ne amenință în timpul verii. Ce este „gripa aerului condiționat”

Boala care ne amenință în timpul verii. Ce este gripa aerului condiționat
Sursă foto: Pexels

Știați că răcoarea te poate îmbolnăvi și există boala care ne amenință în timpul verii chiar dacă temperaturile depășesc 35 de grade? Ei, bine, dacă răciți în lunile de vară, atunci aerul condiționat ar putea fi de vină și simptomele nu sunt deloc de neglijat. Ba mai mult, aparatele necurățate pot aduce boli și mai grave.

Boala care ne amenință în timpul verii

Fenomenul a fost documentat pe scară largă pe TikTok, cu câteva denumiri diferite inventate pentru boală, cum ar fi „gripa Ayia Napa”, „tusea Air Con” și „gripa Magaluf”.

Dar ce este aceasta și este o boală reală? Conform unui studiu publicat în 2004 în Journal of Epidemiology, există unele dovezi științifice care susțin „boala aerului condiționat”. Cercetătorii au descoperit că utilizarea aerului condiționat – în cazul în care aparatul nu a fost întreținut sau se află într-o clădire slab ventilată – poate cauza probleme de sănătate.

Potrivit EPA, a lucra sau a locui într-o clădire slab ventilată cu aer condiționat poate crește riscul de „sindromul clădirii bolnave”, un termen utilizat pentru a descrie simptomele colective experimentate de ocupanții unei clădiri.

Simptomele pot include dureri de cap, tuse uscată, amețeli, greață, probleme de concentrare, oboseală și sensibilitate la mirosuri.

Alte grave probleme de sănătate

Science ABC a raportat că atunci când aparatele de aer condiționat nu sunt întreținute sau curățate corespunzător, acestea sunt potențial pline de bacterii și mucegai. Acest lucru poate însemna că unitatea poate circula aer infectat.

Unitățile de încălzire, ventilație și aer condiționat sunt concepute pentru a filtra poluanții și contaminanții din aerul interior, însă, dacă filtrele nu sunt curățate corespunzător, acestea devin un spațiu prim pentru ca particulele de aer și microorganismele să se reproducă. Acest lucru poate declanșa astm, alergii și alte simptome respiratorii.

„Filtrele de aer condiționat murdare pot fi contaminate cu mucegai, ciuperci sau alte microorganisme. Acest lucru îi poate determina pe unii ocupanți, mai ales dacă sunt sensibili la mucegaiuri, să aibă probleme respiratorii.”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Sănătate Publică din California, conform NewYorkPost.

Anul trecut, Dr. Nathan Spence a postat un videoclip pe TikTok în care explica de ce apare acest fenomen. El a explicat că există un tip de pneumonie care poate fi cauzată de aerul condiționat. Unitățile de aer condiționat murdare din camerele de hotel pot declanșa o afecțiune cunoscută sub numele de boala legionarilor, care provoacă „o infecție toracică atipică care necesită antibiotice”.

Boala este un tip grav de pneumonie cauzată de bacteria Legionella, care poate fi contractată prin inhalarea picăturilor de apă provenite de la lucruri precum aerul condiționat sau căzile cu hidromasaj, potrivit CDC.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...