NEWS

Boala mortală care se extinde rapid și amenință lumea. Medicii nu cunosc cauza infecției

Boala mortală care se extinde rapid și amenință lumea. Medicii nu cunosc cauza infecției
Sursă foto: U.S. NATIONAL INSTITUTE OF ALLERGY AND INFECTIOUS DISEASES

Medicii sunt tot mai îngrijorați de boala mortală care se extinde rapid și amenință lumea întreagă. Experții investighează cauzele acesteia după ce numărul de cazuri de STSS a atins o cifră record. Este vorba despre o infecție bacteriană extrem de periculoasă și chiar fatală.

Boala mortală care se extinde rapid și amenință lumea

Japonia se confruntă cu o creștere masivă a cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), o infecție bacteriană extrem de periculoasă și fatală.

Până la data de 2 iunie 2024, Ministerul japonez al Sănătății a raportat 977 de cazuri de STSS, cu o rată de mortalitate de până la 30%. În primele trei luni ale anului, aproximativ 77 de persoane au murit din cauza acestei infecții, conform CNN.

Epidemia curentă a depășit deja recordul precedent de anul trecut, când s-au înregistrat 941 de cazuri preliminare, cel mai mare număr de la începutul statisticilor în 1999. Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a raportat 97 de decese cauzate de STSS în 2023, al doilea cel mai mare număr de decese din ultimii șase ani.

Ce este STSS (sindromul de șoc toxic streptococic)?

STSS este o infecție bacteriană rară, dar gravă, care apare atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Pacienții prezintă inițial simptome precum febră, dureri musculare și vărsături, dar aceste simptome pot deveni rapid amenințătoare pentru viață, provocând tensiune arterială scăzută, umflături și insuficiență multiplă de organe.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, chiar și cu tratament, STSS poate fi mortală pentru până la trei din zece persoane afectate.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de streptococul de grup A (GAS), o bacterie care produce de obicei infecții ale gâtului la copii. În cazuri rare, streptococul A poate deveni invaziv, producând o toxină care permite bacteriei să pătrundă în fluxul sanguin și să provoace boli grave, inclusiv șoc toxic.

Această bacterie poate provoca și fasciita necrozantă, cunoscută drept „boala mâncătoare de carne”, care poate duce la pierderea membrelor.

Infecțiile invazive cu streptococul de grup A au fost în mare măsură limitate de măsurile de control ale Covid-19, cum ar fi mascarea și distanțarea socială. Însă, odată cu relaxarea acestor măsuri, multe țări au raportat o creștere a numărului de cazuri.

În decembrie 2022, cinci țări europene au raportat Organizației Mondiale a Sănătății o creștere a cazurilor de streptococ invaziv de grup A (iGAS), afectând în special copiii sub 10 ani. CDC a investigat, de asemenea, o creștere aparentă a bolii la acea vreme.

Cei mai expuși bolii

Persoanele în vârstă cu răni deschise prezintă un risc crescut de a contracta STSS, inclusiv cei care au suferit recent intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, experții nu au identificat modul în care bacteria ajunge în organism pentru aproape jumătate dintre persoanele afectate.

Profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină a Femeilor din Tokyo sugerează că slăbirea sistemului imunitar în urma pandemiei de Covid-19 ar putea fi un factor care contribuie la creșterea cazurilor.

„Putem stimula imunitatea dacă suntem expuși în mod constant la bacterii. Dar acest mecanism a lipsit în timpul pandemiei de coronavirus”, a spus Kikuchi.

„Așadar, mai mulți oameni sunt acum susceptibili la infecție, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru creșterea bruscă a numărului de cazuri”, a adăugat acesta.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o...
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Ce conține, de fapt, brânza mozzarella. Românii o cumpără de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image, dar puțini se uită pe etichetă
Ce conține, de fapt, brânza mozzarella. Românii o cumpără de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Zodiac chinezesc pentru luni, 22 iulie 2024. Dragonii se reinventează
Zodiac chinezesc pentru luni, 22 iulie 2024. Dragonii se reinventează
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât zahăr se pune la un kilogram de vișine pentru o vișinată cu aroma perfectă. Cantitatea ideală pentru un gust ca la bunica la țară
Cât zahăr se pune la un kilogram de vișine pentru o vișinată cu aroma perfectă....
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Neymar îi urează bun venit bebeluşului nr. 3 la mai puţin de 9 luni după despărţirea de Bruna Biancardi
Neymar îi urează bun venit bebeluşului nr. 3 la mai puţin de 9 luni după...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...