Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, cere România în Schengen. Ea s-a exprimat foarte clar în acest sens în discursul despre Starea Uniunii.
”România în Schengen” este mesajul ferm transmis de la pupitrul Parlamentului European de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Aceasta a susținut, în discursul anual despre Starea Uniunii, că România și Bulgaria sunt membri de facto ai Schengen, că aceste două țări au dovedit faptul că îndeplinesc toate condițiile și a cerut aderarea fără nicio întârziere a României și Bulgariei la spațiul Schengen, notează News.ro.
”Aceste două țări au dovedit-o din plin : Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen – fără nicio altă amânare”, a spus Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen a apreciat că cele două ţări au luat măsurile potrivite împotriva migraţiei şi se comportă deja ca şi cum ar face parte de facto din spaţiul european de liberă circulaţie.
Pledoaria a fost făcută în momentul în care şefa executivului european a abordat subiectul migraţiei în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană şi Parlamentul European au cerut în repetate rânduri includerea României şi Bulgariei în Schengen, însă decizia este luată în Consiliul European, prin unanimitate.
Anul trecut, Austria a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, iar Sofia s-a lovit şi de împotrivirea Olandei.
Neintrarea României în spațiul Schengen l-a determinat pe Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să solicite o statistică pentru a vedea cât au pierdut transportatorii români din cauza refuzului Austriei de a primi România în Schengen.
Acesta a precizat că daunele pentru România ajung la aproximativ 2% din PIB, date care vor fi prezentate Comisiei Europene și, cel mai probabil, de aici se va ajunge la o solicitare de despăgubiri.
Cu toate că primim semnale la nivel european că se așteaptă acest lucru, încă nu avem o data oficială când România ar adera la Schengen. Cel mai probabil, spun specialiștii, acest lucru nu se va întâmpla în 2023 și primele șanse pe care le vom avea în această privință ar putea fi de abia finalul anului 2024, după ce se vor termina alegerile din Austria, acolo unde România este folosită de partidul lui Karl Nehammer drept momeală electorală.