WORLD

Bruxelles-ul, ținta protestelor fermierilor. Foc lângă Parlamentul European, sub ochii lui Iohannis | UPDATE

Bruxelles-ul ținta protestelor fermierilor. Foc lângă Parlamentul European sub ochii lui Iohannis | UPDATE
sursa foro:AP

Bruxelles-ul ținta protestelor fermierilor. Instituțiile din inima Europei tremură sub asaltul agricultorilor, sătui de politicile restrictive ale UE. Capitala Belgiei și a Uniunii Europene este sub asediu. Poliția și jandarmeria a constituit adevărate baraje în fața clădirilor care adăpostesc gulerele albe.

UPDATE: Fermierii au pus foc în fața Parlamentului European

În timp ce fermierii au ajuns la porțile Parlamentului European, președintele României, Klaus Iohannis, se află în capitala Belgiei, unde participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Chiar sub ochii săi, fermierii protestatari au dat foc în fața instituției UE.

Furia agricultorilor este de nestăvilit, protestând împotriva măsurilor aberante în agricultură impuse de UE statelor membre.

Știrea inițială:

Europenii se trezesc

Fermierii au blocat încă de miercuri mai multe artere de circulație din Belgia, Franța și Italia, încercând să întrerupă comerțul în porturile importante și în alte puncte vitale pentru economie. De asemenea, ei au intrat în Bruxelles în ajunul unui summit important al Uniunii Europene, într-o presiune susținută pentru prețuri mai bune pentru produsele lor și mai puțină birocrație în activitatea lor.

Protestele au avut un impact imediat miercuri – Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a anunțat planuri de a-i proteja pe fermieri de exporturile ieftine din Ucraina pe timp de război și de a le permite agricultorilor să folosească unele terenuri care au fost forțate să stea în paragină din motive de mediu, potrivit AP.

Iată că cei de la Comisia Europeană, de frica fermierilor, o lasă mai ușor cu ”mult sprijinita” Ucraina.

Planurile trebuie încă să fie aprobate de cele 27 de state membre ale blocului și de Parlamentul European, dar au reprezentat o concesie bruscă și simbolică.

Bruxelles-ul ținta protestelor fermierilor

Punctul culminant în Belgia are loc joi, când fermierii protestează în fața sediului UE în timpul unui summit al liderilor guvernamentali. Aceștia vor să își înscrie problemele pe ordinea de zi a summitului și să obțină unele concesii în ceea ce privește sarcinile financiare cu care se confruntă și concurența sporită din partea unor țări atât de îndepărtate precum Chile și Noua Zeelandă.

„Este important să îi ascultăm”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo. „Ei se confruntă cu provocări gigantice”, de la adaptarea la schimbările climatice la combaterea poluării mediului, a spus el.

Belgia deține în prezent președinția rotativă a UE, iar De Croo a declarat că va aborda această problemă în timpul summitului, ca o adăugare târzie la o agendă centrată pe acordarea de mai mult ajutor Ucrainei, în contextul în care invazia pe scară largă a Rusiei se apropie de aproape doi ani.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește să amâne încheierea unui acord de liber schimb cu națiunile din America de Sud din cauza opoziției vehemente a fermierilor din UE și va discuta această problemă în cadrul summitului.

În pofida inconvenientelor generalizate, guvernele din UE tratează protestele, care au fost în mare parte pașnice, cu extremă prudență.

Fermierii spanioli urmau, de asemenea, să se alăture protestelor. Trei dintre principalele asociații agricole spaniole au convenit să înceapă protestele în următoarele săptămâni pentru a cere modificarea a ceea ce descriu ca fiind politicile prea restrictive ale UE.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă,...