NEWS

Camera Deputaților a decis: Instituțiile publice nu mai au dreptul să-ți ceară copii după acte

Camera Deputaților a decis Instituțiile publice nu mai au dreptul să-ți ceară copii după acte
Camera Deputaților a decis: Instituțiile publice nu mai au dreptul să-ți ceară copii după acte
13 oct. 2021 | 15:34

Din ianuarie scăpăm de birocrație, iar coșmarul dosarului cu șină ia sfârșit. Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale. Potrivit acestui act normativ, instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte. Pentru a putea fi aplicat, proiectul merge la promulgare, la președintele României, Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul liberal George Tuţă, alături de alţi 101 parlamentari. Tuţă spune că proiectul privind subțierea dosarului cu șină pledează pentru eliminarea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu şină.

”În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituţiile vor fi nevoite să recurgăc la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor”, a declarat deputatul PNL George Tuță.

 Ce prevede actul normativ

Proiectul le interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţei publice centrale.

Proiectul prevede că instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) şi ale art.4 aplicându-se în mod corespunzător.

Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.