NEWS

Canabisul este cel mai consumat drog din România

Canabisul este cel mai consumat drog din România

Canabisul este cel mai consumat drog din România, conform unui studiu al Agenției Naționale Antidrog (ANA), acesta fiind preferat, în special, de bărbații sub 25 de ani.

Statistica ANA se bazează pe numărul cazurilor de pacienți care au ajuns la spital în cursul anului 2020, cu simptome specifice consumului de substanțe interzise.

Astfel, în 2020, 779 de persoane au ajuns la spitalele din România ca urgență medicală din cauza consumului de canabis, dintre acestea 659 fiind bărbați, dintre care 460 erau mai tineri de 25 de ani.

Pe locul al doilea în preferințele consumatorilor de droguri din România este poziționată heroina, un drog din categoria de mare risc, ce creează dependență încă de la a doua doză. Dintre cei aproape 800 de consumatori de substanțe interzise care au ajuns anul trecut la unitățile de primiri urgențe din țară, 296 erau dependenți de heroină, iar 32 erau în sevraj. Spre deosebire de canabis, heroina este preferată de către bărbații maturi, cu vârsta peste 25, 30 de ani, arată documentul ANA.

Canabisul este cel mai consumat drog din România și…cel mai ieftin

Canabisul ete cel mai ieftin drog care se vinde în România. Un gram a ajuns să coste aproximativ 50 de lei, în condițiile în care din această cantitate se pot rula chiar și 7 țigări.

În plus, pedeapsa pentru traficul de canabis, considerat drog de risc, este în general de închisoare cu suspendare și confiscarea produselor interzise.

Drogurile care fac ravagii printre tinerele din România sunt amfetaminele (MDMA), cunoscute în cluburi și discoteci drept ecstasy. Consumul unei astfel de tablete produce o stare accentuată de euforie și crește apetitul sexual. Este vândută în special la intrare în cluburi, la festivaluri sau la evenimente unde sunt invitați tineri.