În ziua în care oficialii au anunțat că recalcularea pensiilor este gata, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a venit cu explicații și despre a doua mărire a pensiei. Astfel, românii vor primi a doua decizie după februarie 2025 și creșterea de pensii rezultată din noul calcul.
După luna septembrie 2024, când toți pensionarii vor primi noile pensii recalculate, Casele de Pensii se apucă din nou de treabă. Pe baza adeverințelor existente la dosar (sporuri permanente sau nepermanente) sau aduse de pensionari, se face cea de-a doua recalculare.
”Noi avem termen de șase luni de zile de la intrarea legii în vigoare să recalculăm, practic să facem această mică recalculare cu aceste sporuri nepermanente care în momentul de față nu se iau în calculul pensiei.
Noi considerăm că respectăm principiul contributivității, aceste sporuri trebuie să le luăm în calculul pensiei, iar până în februarie 2025, noi vom finaliza și această mică recalculare, oamenii primind o a 2-a decizie de pensie cu aceste sporuri cu caracter nepermanent.”, a explicat Daniel Baciu într-o conferință de presă la Guvern.
Șeful Casei de Pensii a vorbit și despre cazurile în care oamenii au fost nevoiți să plătească sume enorme pentru a obține acele adeverințe de la unde au lucrat. Daniel Baciu a precizat că s-au făcut negocieri împreună cu toți factorii implicați, cu cei de la Arhivele Naționale, cu reprezentanții acestor operatori care au preluat aceste arhive ale societăților comerciale care s-au desființat.
”Aceste tarife, repet, sunt niște tarife negociate cu toți partenerii care sunt implicați în acest proces. Aceşti pensionari de care spuneți dumneavoastră sunt aceia care nu au aceste adeverințe la dosare; marea majoritate din pensionari au aceste adeverințe. Noi estimăm că de această mică recalculare vor beneficia până într-un milion de pensionari, pentru că vorbim numai de acei, acea categorie de pensionari care au lucrat în anumite sectoare ale economiei, care s-au pretat la aceste sporuri cu caracter nepermanent.”, a mai declarat Baciu.
Dacă oamenilor li se cer sume enorme pentru eliberarea acestor adeverințe de sporuri, șeful Casei de Pensii vine cu câteva recomandări.
”Soluția este ca, în primul rând, dacă aceste tarife sunt exagerate, care nu respectă întocmai normativele pe care s-au aprobat, publicate în Monitorul Oficial, există organe abilitate ale statului să facă aceste verificări și noi am semnalat că se încalcă aceste tarife și sunt niște sume foarte mari percepute de aceşti operatori privați.
Acolo, punctual, unde se găsesc aceste încălcări ale legii, va trebui să se intervină de către cei care vizează și supervizează această activitate a acestor operatori economici pentru a intra în legalitate.”, a punctat Daniel Baciu.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că peste 82% din pensii au fost majorate ca urmare a recalculării şi a menţionat că, în iulie 2024, pensia medie a fost de 2.250 lei, urmând ca din septembrie să crească la 2.761 lei.