Biroul Electoral Central (BEC) a validat marți, 11 martie, înregistrarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. În prezent, acesta este candidatul Alianței „România Înainte”, formată de PSD, PNL și UDMR.
Crin Antonescu și-a depus duminică, la sediul BEC, candidatura pentru alegerile prezidențiale din luna mai. El a depus peste 1,7 milioane de semnături. În fața sediului BEC, Crin Antonescu le-a mulțumit liderilor partidelor care îl susțin în cursa electorală și celor peste 1,7 milioane de oameni care au semnat pentru candidatura lui.
„Știți că au existat chiar și în ultima perioadă efctrturile multora pentru ca această candidatură să fie împiedicată. Cu toți acești oameni alături de mine, am mers înainte”, a spus Crin Antonescu.
El a declarat că vrea să fie președintele fiecărui român: „Vreau să fiu președintele tururor”.
„Împreună vom avea grijă ca cei puternici să poata lucra pentru această țară și cei slabi să fie apărați și ajutați. Împreună vom aduna energiile acestei țări, împreună vom apăra tot ce trebuie apărat și vom schimba ceea ce trebuie schimbat. Voi uni această națiune, voi întări această națiune, voi fi pentru fiecare român un om care îi va vorbi și un om care îl va asculta”, a spus Antonescu.
Marți, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat că nu are nicio îndoială că are susţinerea conducerilor PSD, PNL, UDMR în această bătălie electorală şi că sprijinul din partea acestora este total, nu are nicio fisură.
El a precizat însă, că dacă vorbim de votanţii posibili ai celor trei partide, nu putem avea pretenţia că ştim ce votează fiecare, adăugând că aceştia nu mai respectă consemnele de partid.
Crin Antonescu a fost întrebat, marţi, la RFI România, dacă simte că are sprijinul total al coaliţiei în această campanie.
”Da, nu am nici o îndoială în această privinţă dacă prin coaliţie înţelegem conducerile, decidenţii, la sensul cel mai larg, până la Congres, al forurilor acestor trei partide şi un grup parlamentar, cel al minorităţilor care mi-au acordat această susţinere şi mi-au propus această candidatură.
Dacă asta înţelegem prin coaliţie, da, sprijinul e total, nu a avut nicio fisură, nu a avut niciun dubiu. Dacă înţelegem totalul votanţilor posibili, estimabili, ai acestor formaţiuni politice, aici cred că nimeni nu poate să aibă pretenţia totalităţii, unanimităţii, nu poate să aibă pretenţia că ştie ce vor vota fiecare. Este o dispută mai mare ca niciodată pe nişte alegători care nu mai respectă de bună vreme consemnele de partid, nici înainte nu le-au respectat întru totul şi am exemple celebre. Deci este o bătălie absolut deschisă şi sigur că este rolul meu de candidat să discut, să câştig votul fiecărui alegător PSD-ist, alegător liberal sau alegător UDMR”, a declarat Antonescu.
El a mai fost întrebat dacă vocile din PNL şi PSD care i-au cerut retragerea din cursa prezidenţială în favoarea lui Ilie Bolojan nu îi slăbesc poziţia.
”Nu. În interiorul partidelor au existat foarte puţine voci care au cerut acest lucru. (…) Nu, nu îmi slăbeşte poziţia. Sigur că există în structura unor partide încă mari, cu ramificaţii teritoriale, cu vreo 3.000 de primari, sigur că pot să existe opinii diverse, pot să existe grade diferite de angajare într-o astfel de campanie. Nimeni nu este absurd, nimeni nu-şi face iluzii, nu ar mai fi trebuit să facem alegeri dacă toate aceste structuri politice, cu toată ramificaţia şi influenţa lor, erau decisive. Eu vorbesc doar de ce m-aţi întrebat, de sprijinul politic al Coaliţiei”, a spus Crin Antonescu.
El a mai explicat de ce sprijinul coaliţiei este un avantaj, dar de ce poate reprezenta şi un dezavantaj.
”De altfel, sprijinul politic al Coaliţiei este un avantaj în sensul logisticii, în sensul susţinerii campaniei, în sensul circuitelor de transmitere a unui mesaj, dar poate fi şi un dezavantaj atunci când te gândeşti la faptul că un om care nu a fost zece ani în politica românească, deci nu are niciun merit, dar nicio vină, pentru tot ceea s-a întâmplat în ultimii ani, un deceniu, în politica românească poartă totuşi, vrând nevrând, şi povara imaginii nu foarte atrăgătoare a guvernelor din ultimii ani şi din momentul de faţă”, a mai declarat Crin Antonescu.