NEWS

Capcana din noua lege a salarizării. Bugetarii care vor avea venitul redus serios

Capcana din noua lege a salarizării. Bugetarii care vor avea venitul redus serios
Sursă foto: Pexels

Capcana din noua lege a salarizării. Au apărut informații despre principiile pe baza cărora coaliţia de guvernare negociază noua lege. 

Salariile românilor sunt subiectul unor negocieri intense între ministerul Muncii şi sindicate ori patronat, iar noua lege a salarizării, care ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, vine cu schimbări importante pentru bugetari.

Capcana din noua lege a salarizării, Cele doua componente ale salariilor

În primul rând, salariile la stat vor fi formate din două componente: partea fixă, partea variabilă.

Mai exact, românii vor câştiga în funcţie de performanță după adoptarea noii legi a salarizării. O parte a salariului va fi fixă, aceeaşi în fiecare lună. O altă parte va fi variabilă, în funcţie de rezultatele muncii.

Noua lege prevede, de asemenea, sporuri de maximum 20%.

Mai mult, niciun salariu nu îl va depăși pe cel al preşedintelui, iar ierarhizarea va fi reformată, în funcţie de cât de grea sau importantă este munca depusă, spun autorizațiile. Românii speră că vor câştiga mai mult, iar inechitățile vor fi eliminate.

Unde e riscul

În aceste condiţii unele venituri ale bugetarilor pot scădea semnificativ.

„Riscul cel mai mare apare la angajații care beneficiază de multe sporuri succesive, de radiații, de  condiții vătămătoare. Evident că se operează tăierea acelor sporuri şi ne așteptam ca salariul acolo să scadă”, spune Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Forma finală a legii salarizării ar urma să fie gata anul acesta, deşi ar fi trebuit finalizată încă din 2023.

Important de menţionat că pentru consultanță România plătește taxe în valoare de 40,75 de milioane de euro la Banca Mondială, ai cărei specialişti au venit cu o serie de scenarii şi pentru impozitul progresiv şi anume

  •  10% impozit pentru salariile până în 4,000 de lei brut
  • 20% impozit pentru ceea ce depășește 4,000 de lei brut

Facilitați pentru familiile cu mai mulţi copii (creştere a alocațiilor în funcţie de numărul de copii)

Este vorba despre reducerea impozitelor pentru familiile care au între 12.000 şi 60.000 d elei /an.

Întrebat despre aceste principii, Iulian Surugiu, preşedintele Partidul Patrioților a spus:

„Înaintea le de a finaliza legea pensiilor ar fi trebuit să apară o lege a salarizării care să poată să dea o proiecție pentru legea pensiilor pe cel puțin 20 de ani. Ați pomenit de variabilă. Nu le mai spunem acum salarii de excelență, care știm că de timp, de vreo 15-20 de ani de zile s-au dat pe pile și acum le numim salarii variabile. Deci ele vor avea niște criterii, niște norme de aplicare, sporurile 20% plafonate.

Nu există așa ceva, dacă ne uităm în legea salarii. Ori ne îndreptăm, ori ne scufundăm, că alte șanse nu mai avem. Până la urmă avem pensia, salariul nu poate să fie mai mare decât salariul președintelui, dar pensiile, ce facem cu ele”, a spus Iulian Surugiu, preşedinte Partidul Patrioților, la Antena 3 CNN. 

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri