LIFESTYLE

Care e cea mai „poluată” încăpere din locuința ta. Cum pot fi eliminate problemele

Care e cea mai poluată încăpere din locuința ta. Cum pot fi eliminate problemele

Cea mai „poluată” încăpere din locuința este bucătăria. Acesta e considerată și cea mai „murdară”, din punct de vedere al prezenței microbilor.Celelalte camere și încăperi- sufrageria, dormitoarele, baia – „dispun” și ele propriile surse de poluare specifice.

Poluarea aerului nu provine exclusiv din mediul exterior, de la sursele de poluare cunoscute. În unele cazuri, s-a dovedit că aerul din casă e chiar mai poluat decât cel de afară.

Trăim zilnic într-un amestec de poluanți emiși de materialele de construcție, mobilier, electrocasnice, produsele de curățenie, fumul de țigară și chiar odorizantele de cameră. Astfel, ne expunem, în propriile case, la o multitudine de surse de poluare: gătitul, curățenia și folosirea parfumantelor de cameră nu fac decât să încarce aerul cu mulți compuși chimici.

Cea mai „poluată” încăpere din locuința e bucătăria, potrivit OMS

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC, 3,8 milioane de persoane mor anual ca umare a expunerii la așa-numita „poluare casnică”.

Slaba aerisire a locuințelor este responsabilă pentru mai multe afecțiuni, precum astmul, pneumonia sau chiar cancerul de plămâni. Astfel, cumva surprinzător, suntem cel mai mult expuși la poluare chiar în intimitatea propriei locuințe.

Poluarea din interiorul casei se produce în urma unor activităților noastre curente și ca urmare a noxelor eliberate de obiectele de uz casnic devenite indispensabile vieții noastre moderne. Subiectul a fost abordat în emisiunea „Planeta ești tu!”, de la Digi 24.

Dintre toate încăperile din locuință, bucătăria este cel mai mare „poluator”. Aerul din bucătărie este astfel poluat în special ca urmare a gătitului sau prăjitului de alimente.

Practic, o persoană e mult mai expusă „particulelor fine”, în suspensie, din aer atunci când prepară o banală omletă în bucătărie decât dacă se află în centrul unui oraș.  De altfel, bucătăria este și cea „mai murdară” încăpere din casă, fiind sursa celor mai multe culturi de bacterii.

Ce se întâmplă în sufragerie și în baie

În sufragerie sau dormitoare „poluarea” e provocată de acarieni, mătreață (de la om sau animale de companie), praf, fum de țigară, produse chimice de curățenie.

Poluarea din baie poate fi cauzată de apariția mucegaiului (ca urmare a umidității) și a produselor de curățenie.

Principalele sursele generatoare de poluare includ vopseaua, tapetul de pe pereți, produsele plastice, parchetul, banalul spray sau chiar produsele de curățare: toate acestea elimină în aer compuși organici volatili.

Spre exemplu, produsele de curățare convenționale conțin clor, amoniac sau solvenți pe bază de petrol, care pot provoca dureri de cap sau iritații. Alți factori de poluare din locuințe includ: monoxidul de carbon (produs de sistemele de încălzire sau de fumatul în casă), oxizii sa dioxidul de azot etc.

Inclusiv dioxidul de carbon reprezintă o sursă de „poluare” continuă, din moment ce acesta este produs cu fiecare respirație a „locatarilor” dintr-o casă. Până și aparent banalele lumânări și bețișoarele parfumate eliberează, de pildă, particule toxice: particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe cu potențial cancerigen.

Cea mai sigură și la îndemână metodă de a elimina acești poluanți: ventilația constantă a încăperilor, care se poate face prin aparatură specială ori prin tradiționala „aerisire” – deschiderea ferestrelor.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce a mâncat și cum a trăit 21 de ani ca să se pensioneze devreme
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce...
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar puțini știu de el
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar...
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Statele Unite au declasificat numărul focoaselor nucleare deţinute
Statele Unite au declasificat numărul focoaselor nucleare deţinute
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...