Care sunt cele 7 țări care se opun aderării Ucrainei la NATO

de: Mălina Pană
24 10. 2024
Ucraina Moldova Georgia NATO sursă foto Podul.ro

Care sunt cele 7 țări care se opun aderării Ucrainei la NATO. Belgia, Slovenia și Spania se numără printre cele șapte țări NATO care se opun, potrivit Politico, care citează patru oficiali și diplomați din SUA și NATO.

În timp ce Germania și SUA sunt deja cunoscute că au rezerve cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, Politico scrie că Belgia, Slovenia și Spania s-ar opune. Alte două țări — Ungaria și Slovacia — nu susțin aderarea Ucrainei la NATO din cauza înclinațiilor lor pro-Kremlin.

Care sunt cele 7 țări care se opun aderării Ucrainei la NATO. „Sunt reticente”

La mijlocul lunii octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a dezvăluit planul său de victorie în cinci puncte, care include invitația Kievului de a adera la NATO, plasată în fruntea listei.

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat pe 17 octombrie că alianța nu are în prezent astfel de planuri.

„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA și Germaniei. Sunt reticente”, a declarat unul dintre oficialii NATO pentru Politico.

Națiunile „o susțin în abstract, dar odată ce se va apropia de materializare” vor începe să se opună ideii în mod public, au adăugat ei.

Poziția Germaniei

Volodimir Zelenski a recunoscut că cancelarul Germaniei Olaf Scholz – un important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina– nu va sprijini aderarea rapidă a țării sale la NATO.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ne ajută. Germania este pe locul doi în ceea ce privește sprijinul”, a declarat Zelenski reporterilor la începutul acestei săptămâni. „

Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt… Cu toții va trebui să lucrăm mai mult cu partea germană. Dar totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra ei.”

Cele șapte țări sunt în dezacord cu țări precum Țările Baltice și Polonia, care sunt mai entuziaste.

Cu toate acestea, oficialii care au vorbit cu POLITICO au căutat să sublinieze că nici SUA, nici Germania nu exclud eventuala aderare a Ucrainei la alianță.

Poziția administrației Biden a fost de mult timp că admiterea în NATO va avea loc după încheierea războiului – dar nu a fost conturată nicio cronologie pentru a evita înfuriarea liderului rus Vladimir Putin.