Beneficiarii de pensie din România își pot alege acum tipul de venit pentru fiecare lună. Casa Națională de Pensii Publice anunță cine sunt seniorii care se pot bucura de această schimbare.
Acești români trebuie să țină cont de o condiție: Să facă dosarul de pensie de la zero. Statul român le oferă cel mai convenabil venit pe baza muncii prestate de-a lungul vieții.
În afară de recalcularea promisă pentru 5 milioane de seniori, noua lege a pensiilor a devenit mai permisivă pentru anumite categorii de pensionari. Aceștia trebuie să îndeplinească două condiții: să poată fi încadrați fie la pensie limită de vârstă sau la grad de invaliditate, în primă instanță.
Anunțul a fost făcut de către Casa de Pensii Județeană Iași. Schimbările sunt pentru românii care vor să treacă de la o pensie limită de vârstă la una de invaliditate.
Acest lucru se face în baza unor documente care să ateste starea de sănătate și a unei comisii care să constate afecțiunile medicale. Practic, dosarul de pensie este refăcut complet doar pentru a obține pensia cea mai mare.
„Noua lege dă posibilitate unui pensionar anticipat să opteze pentru pensia de invaliditate. Acest lucru nu era posibil pe legislaţia anterioară. Ce presupune acestă opţiune? Dacă vine cu decizie de încadrare de invaliditate deci urmează o procedură pe linia expertizei medicale, opțiunea se face cu luna următoare cererii dar de subiliniat este faptul că plata pensiei anticipate încetează”, a transmis Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.
Persoanele care vor să aplice pentru un venit mai mare trebuie să țină cont de reguli similare ca la pensiile de invaliditate sau limită de vârstă.
„Legea permite opțiunea inversă: de la pensie de invaliditate la pensie anticipată, evident cu încadrarea în condițiile impuse de lege: cea de vârstă, cea de stagiu contributiv, tot ceea ce înseamnă Legea 360 în vigoare acum”, au mai transmis reprezentanții Casei de Pensii Iași.
Pensia de invaliditate este oferită doar persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii. Se încadrează românii care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi au capacitatea de muncă diminuată din cauza:
accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.
„Dacă persoana vrea să revină la invaliditate ia procesul de înscriere de pensie de la zero. Adică în perioada în care a primit pensie de invaliditate, cumva, se șterge și vine cu condițiile de îndeplinit în vigoare la data opțiunii. La fel este și la pensia de invaliditate”, au mai spus reprezentanții casei de pensii.
Un obiectiv serios pentru care s-a luat în calcul această opțiune a fost acela că pensia de invaliditate oferă românilor șansa de a cumula pensia cu salariul.
„La pensia anticipată nu ai posibilitatea cumulului pensie cu venituri salariale, pe când la pensia de invaliditate poți să faci cumul cu orice fel de venituri. Poate fi un argument pentru care unele persoane și bolnave. Ele pot desfășura foarte bine activități online, spre exemplu”, spun reprezentanții instituției.
În cazul stabilirii punctajelor lunare, anuale și a numărului complet de puncte, prin cuantumul pensiei, se ia în calcul stagiul de cotizare contributiv realizat. Mai sunt luate în calcul și perioadele asimilate stagiului de cotizare și perioadele necontributive.
„La deschiderea dreptului de pensie anticipată, de exemplu, trebuie să îndeplinești un stagiu contributiv obligatoriu, iar cele active asimilate se iau în calcul la punctaj dar peste stagiul contributiv, pe când la pensia de invaliditate ai condiția doar să ai un stagiu contributiv în sistemul public.
Nu contează dacă este un an, 15 sau 25 de ani. Legea spune de un stagiu contributiv în sistemul public”, spune Maria Andronache.
Punctajul lunar pentru stagiul acordat persoanelor în drept să aibă o pensie de invaliditate, este de:
„Principiul de calcul al pensiilor de invaliditate este unic. Acordăm puncte pentru perioadele lucrate, pentru perioadele necontributive cum est esomajul, plățile compensatorii. Punctele se calculează după vechimea din dosar”, au completat reprezentanții Casei de Pensii Iași.
„Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5.
Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare.
Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii din București.
Anexa 5 vârsta standard de pensionare
În situația în care un român nu are cei cinci ani în plus, și are doi sau trei, atunci se poate pensiona anticipat. Persoana în cauză va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare. Se va lua în calcul și tot stagiul de cotizare.