Casele de Pensii sunt obligate, în urma deciziei luate de Instanța Supremă zilele trecute, să acorde sume suplimentare pensionarilor care au lucrat în grupe de muncă sau în condiții de muncă grele. Astfel, beneficiarii vor primit chiar și sute de lei în plus pentru munca depusă, mai ales că este dreptul lor, câștigat în sala de judecată.
Potrivit informațiilor, aproximativ 900.000 de pensionari care nu au beneficiat de bani în plus în urma recalculării din luna septembrie a anului trecut, chiar dacă au lucrat în grupe de muncă sau în condiții grele de muncă, trebuie să primească sumele restante. Astfel, în cazul în care aceștia au muncit un număr mai mic de ani nu au primit majorările prevăzute, motiv pentru care mai mulți pensionari au ales să apeleze la instanțe, intentând procese împotriva Casei de Pensii pentru a solicita acordarea unui punctaj suplimentar pentru anii lucrați.
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus ca decizia luată în septembrie 2024 să fie aplicată unitar de către toate instanțele de judecată din România, lucru care face ca sute de mii de seniori să beneficieze în prezent de noile sume care li se cuvin. Astfel, în cazul în care un pensionar solicită majorarea punctajelor la un anumit tribunal din țară, instituția este obligată să dispună această măsură.
„Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Pitești în dosarul nr. 2674/90/2023, privind interpretarea dispozițiilor art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010, referitor la beneficiile acordate persoanelor încadrate în condiții deosebite de muncă după 1 aprilie 2001, respectiv majorarea punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din aceeași lege. Decizia este obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, a hotărât Înalta Curte.
Pentru a beneficia de o majorare a punctajului cu 50%, pensionarii sunt nevoiți să deschidă un proces împotriva Casei de Pensii. Având în vedere că Înalta Curte a stabilit aplicarea uniformă a acestei creșteri, este de așteptat ca procesele să se finalizeze într-un termen relativ scurt, de maximum un an.
Odată cu pronunțarea unei hotărâri favorabile privind majorarea pensiei, Casa de Pensii va fi obligată să majoreze pensia pensionarului cu sume care pot ajunge la sute sau chiar mii de lei.
Punctele care se iau în calcul pentru recalcularea pensiei includ punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate. Punctele de necontributivitate sunt acordate pentru perioadele în care o persoană a fost în armată, șomaj, facultate sau în concediu pentru creșterea copilului. Fiecare an petrecut în aceste condiții generează 0,25 puncte.
Puncte stabilitate la pensie:
0.50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 de ani de muncă, inclusiv
0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 de ani de muncă, inclusiv.