Victoria extremei drepte din Austria pune și mai mult sub semnul întrebării aderarea României cu drepturi depline în spațiul Schengen.
Potrivit rezultatelor preliminare, partidul FPO a obținut 29,1% din voturile numărate până luni dimineață. Mai mult decât au obținut conservatorii cancelarului austriac Karl Nehammer.
FPO a câștigat capital electoral pe fondul nemulțumirilor societății legate de migrația ilegală și aspectele economice în special rata mare a șomajului și inflația care a scăzut puterea de cumpărare. Karl Nehammer și implicit Austria este singurul stat care s-a opus aderării României în spațiul Schengen, la Consiliul JAI din 2022.
Ulterior au fost făcute câteva concesii ca România să beneficieze de condițiile de liberă circulație din spațiul european. În acest sens, au fost eliminate controalele din aeroporturi și porturi pentru cursele spre statele Uniunii Europene.
Însă, adevărata miză o constituie controalele terestre de la punctele de trecere a frontierelor. Transportatorii pierd anual miliarde de euro din cauza faptului că România nu este membră cu drepturi depline în Spațiul Schengen. Pe fondul acestui context, Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European a înaintat trei scenarii în care țara noastră poate accede cu adevărat în spațiul european de liberă circulație.
Victoria extremiștilor FPO complică și mai tare situația dat fiind faptul că una din temele care i-au adus capitalul electoral vizează și politicile anti-migrația. Înainte de toate, eurodeputatul social-democrat, de altfel o voce activă în forul european îndeamnă opinia publică la precauție. În accepțiunea lui Victor Negrescu, România are în continuare șanse reale de a adera în Schengen.
Negrescu a declarat după întrevederea de luni, 30 septembrie, cu Ylva Johansson, Comisarul European pentru Afaceri Interne, că Executivul European susține în continuare aderarea României în Schengen până la finalul acestui an.
„Am primit astăzi, în cadrul întrevederii cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, reconfirmarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul Schengen, pe cale terestră, ideal până la finalul acestui an”, a scris Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, luni, 30 septembrie, într-o postare pe Facebook.
Chiar și cu ascensiunea partidelor anti-sistem și eurosceptice în Europa, Victor Negrescu susține că sunt trei scenarii, două în care România este acceptată și unul, cel mai sumbru de altfel, în care țara noastră rămâne în continuare la poarta Europei Vestice, cel puțin pe cale rutieră.
În cea mai optimistă variantă de lucru, România trebuie să repete schema pe care a făcut-o și în cazul alegerilor din Olanda, adică să profite de momentul post-electoral și să obțină un vot la nivel tehnic. „Scenariul optimist: un vot pentru România la nivel tehnic în perioada care urmează prin care profităm de momentul post-electoral, la fel cum s-a întâmplat cu Olanda”, a explicat Victor Negrescu.
În al doilea scenariu, cel precaut, țara noastră ar urma să primească un vot favorabil la finalul anului sau în 2025, cu o condiție. Și anume, noul guvern învestit după scrutinul legislativ din decembrie să aibă o orientare pro-europeană în care să se regăsească și social-democrații.
„Scenariul precaut: un vot în decembrie sau anul viitor în speranța că vom avea un guvern format din partidele pro-europene în care să se regăsească social-democrații care mereu ne-au susținut”, a completat Victor Negrescu.
În cel mai sumbru scenariu prezentat de eurodeputatul .ocial-democrat, România ar urma să se lovească de un refuz venit din partea unei coaliții anti-europene, pro-Moscova. În orice caz, conchide Victor Negrescu în postarea de pe Facebook, eurodeputatul va depune toate eforturile pentru ca România să adere în Schengen.