Cât de mult va lovi inteligența artificială piața muncii se arată într-un studiu publicat recent de Organizația Internațională a Muncii, structură componentă a ONU. Astfel, lucrurile nu sunt atât de grave pe cât ne-am fi putut imagina odată cu expansiunea tehnologiei în toate domeniile cheie.
Conform studiului OIM, cea mai mare parte a sectoarelor industriale și a locurilor de muncă nu sunt decât parțial expuse efectelor negative ale automatizării. Ba mai mult, inteligența artificială va asista și va ajuta anumite activități, mai degrabă decât să le elimine, conform RFI.
”Prima consecință a noilor tehnologii nu va fi, cel mai probabil, eliminarea locurilor de muncă, ci mai degrabă o serie de îmbunătățiri calitative, în special în ce privește intensitatea muncii și autonomia”, se arată în studiul Organizației Internaționale a Muncii.
Cea mai expusă la tehnologiile legate de inteligența artificială este munca de tip administrativ, din birouri,, cu un sfert din activități ”foarte expuse” și jumătate din activități ”mediu expuse”, mai relevă documentul.
Din totalul locurilor de muncă din țările cu venituri ridicate, doar 5,5% ar putea fi înlocuite cu tehnologii bazate pe IA, în timp ce procentul în cazul țărilor cu venituri mici este și mai redus: 0,4%.
Tot mai multe firme din România încep să folosească inteligenţa artificială. În prezent, peste 150 de firme din România folosesc IA, cu 50 mai multe decât anul trecut. Mare parte dintre acestea sunt din domeniul informaticii, notează AlephNews.ro.
Pentru a ține pasul cu tehnologia, România va avea un comitet pentru inteligenţă artificială în care vor fi atrase „marile minți” din țară și diaspora. Acestea vor avea sarcina de a coordona dezvoltarea acestui domeniu, dar și de a-i fixa „limitele etice”, se anunță, în luna mai. Sebastian Burduja a semnat atunci ordinul pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comitetului, iar documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.