Cât rezistă carnea de porc congelată? Asta este una dintre întrebările care stă pe buzele tuturor persoanelor în această perioadă.
Dintre toate alimentele care există, ei bine, carnea necesită o atenție mai mare în ceea ce privește păstrarea și depozitarea ei. Există două tipuri de bacterii care se pot dezvolta: bacterii patogene și bacterii de deterioare.
Prima categorie este destul de periculoasă, întrucât provoacă boli de origine alimentară. Se dezvoltă imediat pe alimentele necongelate sau chiar nepăstrate în frigider. Ce e mai rău, nu se pot vedea, mirosi sau simți.
Cele din a doua categorie sunt și cele pe care le vedem că nu mai sunt în regulă de consumat. Dacă le consumăm așa, riscăm să ne îmbolnăvim, să facem intoxicații alimentare etc.
Carnea proaspătă
Atunci când carnea este proaspătă, ea poate fi păstrată la congelator fără probleme timp de 4-12 luni. De cealaltă parte este carnea tocată, care nu va trebui să stea acolo mai mult de trei-patru luni. La fel se procedează și în cazul organelor: limbă, ficat, inimă etc. Regulile acestea sub valabile și pentru celelalte tipuri de carne: vită, miel, pui etc.
Carne gătită
Poate fi congelată timp de circa două-trei luni pentru a-și păstra calitate. Ce este peste, deja își va pierde din proprietăți, din gust etc.
Cârnați și alte mezeluri
Toate aceste produse din această categorie, șunca, cârnați, afumături etc, nu trebuie să stea mai mult de o lună, maxim două. Șunca se păstrează cel mai bine în sare imediat cum ați luată-o sau ați tăiat porcul.
Chiar dacă, să zicem că din diverse motive, nu consumi carnea în maxim 6-12 luni, nu ar fi o problemă, doar că nu va mai avea același gust și aceleași proprietăți. Aici vorbim despre carnea crudă.
În primul rând, acolo unde o pui, nu trebuie să intre deloc aer. Mă refer la recipient, bineînțeles. Poți să o pui fie într-o folie de plastic, fie într-o pungă. Ai grijă să scoți cât mai mult aer înainte de a strânge punga.
Pentru a nu te încurca și pentru a ști ce ai pus acolo, pune o etichetă și scrie exact este. De exemplu: carne gătită, carne tocată, carne macră, oase etc. Îți va fi mult mai ușor atunci când ai nevoie pentru un anumit fel de mâncare.
Temperatura ideală este de -17 grade Celsius. Poți recongela carnea dacă prima dată ai dezghețat-o corect și nu ai lăsat-o afară. Acest pas se face ca la carte punând ce ai din congelator, în frigider. Nicidecum nu se lasă pe masă sau în altă parte.
Nu ezita și fă cât mai multe preparate diversificate din carne prin care să îi dai e spate pe cei dragi și chiar pe oaspeți.