Un kilogram de porc ”în viu” se vinde cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg. Totuși, după sacrificarea animalului , se pierde un procent uriaș din greutate. Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere?
Prețul porcilor crescuți în mediul rural pentru a fi sacrificați este de 15 – 16 lei/kg în județul Arad, 18 lei/kg de porc „în viu” în Prahova, 20 lei/kg în Gorj, 23 lei/kg în Dâmbovița și 25 lei/kg în Craiova, potrivit datelor furnizate de Adevărul.
Practic, un porc de 114-115 kg poate costa de la 1.715 lei (la prețul de 15 lei/kg), la 2.875 lei (la prețul de 25 lei/kg).
Potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui.
După ce a trecut timpul necesar scurgerii sângelui, se trece la pârlirea porcului, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%.
Un porc de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.
De la 15 lei/kg, prețul ajunge la 21 lei/kg, iar de la 25 lei/kg la 35 lei/kg
Aplicând acest procent de 28% la cele 115 de kilograme, rezultă că persoana care l-a cumpărat rămâne cu doar 82 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 1.715 lei, adică aproape 21 lei/kg.
În cazul unui porc viu cumpărat cu 2.875 lei, prețul după tăiere ajunge la 35 lei/kg.
Chiar și așa prețul ar putea fi avantajos, având în vedere că doar prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 50 lei/kg şi chiar 150 lei/kg în cazul unor speculanți.
Și prețul mușchiulețului de porc variază în funcție de magazin și de cerere, de la 35-39 lei/kg chiar și 60-70 lei/kg dacă este etichetat BIO.
În ce privește ceafa, costul acesteia este cuprins între 23-24 lei/kg (în ofertele promoționale ale unui lanț de supermarketuri) și 30-40 lei/kg.
Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.
De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.
După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.
După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella.
Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.