Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a explicat, în cadrul uueni emisiuni la Antena 3 că România are statut de stat membru Schengen ”în virtutea și în temeiul acestei decizii a Consiliului”.
”Fără îndoială, suntem stat membru Schengen în virtutea și în temeiul acestei decizii a Consiliului. … și cred că acesta este principalul avantaj, faptul că am dobândit statutul de stat membru Schengen, membru al clubului, dacă vreți, ceea ce face mai ușoară munca în continuare pentru punctul rămas în discuție, ceea ce profilează mai bine România în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce consolidează influența noastră la nivelul consiliilor în care lucrăm, fiecare pe zona lui de competență”, a explicat ministrul în cadrul unei emisiuni moderate de Radu Tudor la Antena 3.
Predoiu precizează că este ”o victorie politică”.
”Consiliul JAI, secțiunea Afaceri Interne, ceea ce ne pune în poziția să ne apărăm mai bine interesele de țară, nu numai în dosarul Schengen, ci și în alte dosare.
Deci este o victorie a României, o victorie politică, în primul rând, dincolo de avantajele și efectele tehnice, care simplu tradus înseamnă ridicarea controalelor la frontiera aeriană și frontiera navală și transformarea călătoriilor aeriene, respectiv navale în interiorul statelor membre Schengen, ca și o călătorie în interiorul țării.
Dincolo de aceste avantaje tehnice și poziționarea pentru continuarea dosarului mai departe, înseamnă o subliniere politică foarte importantă în rândul statelor membre”, a mai completat ministrul.
De asemenea, Predoiu a mai oferit un interviu și la DC News, acolo unde a mai explicat că dată cu intrarea parțială în Schengen, se schimbă controlul de la frontieră, iar ofițeri austrieci vin în România.
Click to display the embedded YouTube video
Aderarea la Schengen vine la pachet și cu intensificarea cooperării polițienești.
”Asta înseamnă ca polițistul român să coopereze mai intens cu polițistul austriac și cel bulgar, să oprească migrația ilegală, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de arme, crimă organizată. Ce înseamnă să coopereze mai intens: să vorbească mai des la telefon, să comunice bazele de date mai rapid, să coopereze în dosare care trec frontiera. (…)
Infractorii lucrează coordonat între ei uneori, prin urmare și polițiștii trebuie să se coordoneze mai bine. Asta spune acordul. E rău? Nu cred! Ce mai spune? Ca ofițeri Frontex să fie dislocați în România și Bulgaria. Ei sunt ofițeri veniți din toate polițiile membre și care să ajute la protecția frontierei, deci primesc un ajutor din partea Frontex.
Și mai primesc un ajutor, pentru început, ofițeri austrieci specializați în controlul documentelor să sprijine ofițerii noștri români de la frontiera aeriană. Asta înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un pașaport în mână și i se pare ceva ciudat, dar totuși nu e sigur, (…) se consultă cu specialistul austriac de lângă el”, a spus ministrul Cătălin Predoiu, în interviul acordat DCNews.
El a punctat că și noi facem asta, avem ofițeri români specializați care activează la frontierele altor state.