S-a aflat câți bani au pierdut de fapt pensionarii din România în 2025 după ce Guvernul României condus de Marcel Ciolacu a anunțat anularea indexării pensiilor începând cu ianuarie 2025, o măsură ce afectează veniturile pensionarilor. Conform calculelor, aceștia vor pierde în medie 180 de lei pe lună.
O parte din măsurile luate pentru a corecta diferențele din sistemul de pensii reprezintă mica recalculare, anunță Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii.
Indexarea pensiilor, ce presupunea ajustarea acestora în funcție de rata inflației și de creșterea salariului mediu brut, urma să fie aplicată în acest an, însă autoritățile au decis să amâne măsura din cauza problemelor economice, arată evz.
Aceasta se realiza prin aplicarea ratei inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut, dar începând cu luna ianuarie 2025 nu a mai avut loc nicio majorare a pensiilor. În medie, pensionarii care ar fi beneficiat de indexare ar fi primit o suplimentare de 330 de lei.
Astfel, în ciuda inflației, această hotărâre va duce la nemodificarea pensiilor în 2025. Spre exemplu, o pensie de aproximativ 1.500 de lei ar putea să nu mai fie suficientă pentru a acoperi cheltuielile din fiecare zi.
Guvernul a justificat anularea indexării pensiilor prin necesitatea ajustării bugetului național și a combaterii datoriilor publice, însă impactul asupra încrederii pensionarilor în politicile economice ale statului rămâne neclar. În același timp, mulți pensionari solicită revizuirea acestei decizii și implementarea unor măsuri suplimentare de sprijin pentru a contracara efectele negative ale inflației.
Prin urmare, pensionarii care aveau pensia minimă de 1.281 de lei au pierdut 153 de lei din cauza anulării indexării. Seniorii cu pensii de 3.000 de lei au pierdut o creștere de 360 de lei, iar pensionarii cu o pensie de 1.500 de lei au avut o pierdere de 180 de lei ca urmare a anulării indexării.
Directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat începerea procedurilor pentru „mica recalculare” a pensiilor, fiind o parte dintre măsurile luate pentru a corecta diferențele din sistemul de pensii. Recalcularea pensiilor va avea la bază modificările aduse legislației pensiilor și salariul mediu brut pe economie.
Mica recalculare vizrează veniturile cu caracter nepermanent, care nu au fost luat considerare în cadrul pensiei în contextul vechii legi: bonusuri, sporuri, prime, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.
„Mica recalculare este prevăzută de noua lege a pensiilor, este vorba despre acele venituri cu caracter nepermanent, care pe vechea lege nu erau luate în calculul pensiei. Pentru aceste venituri s-au plătit contribuții la bugetul de stat, ele respectă principiul contributivității. Aici mă refer la acordul global, unde există o creștere substanțială de pensii, dacă acest acord global a fost acordat timp de mai multă vreme.
Acele adeverințe care sunt în interiorul dosarelor depuse de pensionari, pentru ei vom acorda aceste drepturi din oficiu începând cu data de 1 septembrie. Iar restul pensionarilor care vor să aducă aceste adeverințe nu au un termen limitat. Oricând pot să le aducă la ghișeele caselor de pensii din județul de domiciliu, iar drepturile le vor fi acordate începând cu luna următoare depunerii actelor”, a explicat directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu.