În contextul pandemiei COVID, părinții care sunt nevoiți să stea acasă, pentru a-și supraveghea copiii care învață online sau sunt în perioada în care se suspendă cursurile, pot beneficia de zile libere plătite, explică Irina Marinescu, Director PwC România.
Potrivit Ordonanței de Guvern 110/2021, autoritățile au stabilit că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.
Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară. De asemenea, potrivit aceleiași OUG, pentru a putea beneficia de aceste zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemuncă.
De zile libere beneficiază și părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neșcolarizat și părintele care are în îngrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiază de servicii de zi, a căror activitate a fost limitată sau suspendată ca urmare a pandemiei COVID.
Zilele libere se acordă din momentul în care părintele a depus cererea la angajator, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice. În afară de cerere, părintele care face solicitarea trebuie să depună și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, o copie a certificatului de naștere al copilului sau a documentului care atestă calitatea de părinte și, acolo unde este cazul, și o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului/adultului în vârstă de până la 26 de ani.
Pasul următor trebuie să-l facă angajatorul părintelui, care, la rândul lui, depune cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene/a municipiului București în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea: De asemenea, angajatorul mai trebuie să depună și documente justificative privind îndeplinirea condițiilor de decontare a indemnizației. Cererile se transmit în cel mult 30 de zile de la efectuarea plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației, iar decontarea se face în termen de 30 zile lucrătoare de la data înregistrării documentelor.
Neacordarea de zile libere de către angajator, conform prevederilor Ordonanței 110/2021, constituie contravenție și se sancționează, de către inspectorii de muncă, cu amendă între 1.000 și 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care se refuză acordarea zilelor libere, fără a depăși valoarea cumulată de 20.000 lei.
Indemnizația pentru zilele libere este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acești bani se impozitează și se opresc, din ei, și contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și plății contribuției asiguratorii pentru muncă.
Persoanele fizice care beneficiază de indemnizația aferentă zilelor libere conform Ordonanței 110/2021 nu pot dispune de suma de până la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizațiilor, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.
Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională și personalul din unitățile sanitare publice beneficiază de zilele libere numai cu aprobarea angajatorului. În situația în care angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, părintele are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare. Acest drept este condiționat de respectarea de către celălalt părinte a prevederilor privind telemunca sau dacă nu beneficiază deja de zile libere. Când ambii părinți sunt angajați în aceste domenii, doar unul dintre ei poate beneficia de majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite.