NEWS

Câți bani primești în funcție de boală la concediul medical în 2023

Câți bani primești în funcție de boală la concediul medical în 2023

Câți bani primești în funcție de boală la concediul medical în 2023. Concediul medical și modul de plată al acestuia s-au modificat. Românii trebuie să știe de câți bani vor beneficia dacă stau acasă, dar și câte zile libere vor avea în cazul în care se îmbolnăvesc.

Angajații din România pot beneficia de concediu medical, dar durata și banii pe care îi primesc diferă în funcție de gravitatea afecțiunilor. În cazul bolilor obișnuite și a rănirilor provocate în timpul liber, concediul se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire. Angajatul să prelungească durata de stat acasă dacă discută cu angajatorul.

De mai multe zile libere beneficiază și pacienții care suferă de tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare, tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară, tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, ori alte forme de tuberculoză extrapulmonară.

Bani pentru concediu medical 2023

Femeile însărcinate pot beneficia de concediu medical pe o durată maximă de 126 de zile calendaristice care poate fi luată în două etape – prenatal și postnatal – cu o durată minimă obligatorie de 42 de zile calendaristice pentru concediul postnatal, arată evz.ro.

Pentru această problemă, angajații pot beneficia de zile libere doar dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale și doar în cazul în care vârsta copilului este sub 7 ani. Ei putea sta acasă 45 de zile calendaristice pe an.

Angajații care s-au accidendat la muncă pot sta acasă 180 de zile în decursul unui an. Și femeile însărcinate care lucrează cu substanțe toxice, în medii și condiții de lucru ce pot afecta sarcina, vor beneficia de120 de zile libere integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.