Ce ascund felicitările reci și seci venite dinspre Washington, după victoria lui Nicușor Dan. Atitudinea a stârnit controverse în spațiul public din România, ridicând întrebări cu privire la viitorul relațiilor bilaterale cu partenerul strategic.
După ce candidați precum George Simion și Victor Ponta au pozat, fiecare, în „trimisul” MAGA și, implicit, al lui Donald Trump, în România, lipsa unui mesaj de felicitare pentru Nicușor Dan lasă de înțeles că administrația de la Washington nu este atât de mulțumită de rezultatul alegerilor de duminică, sau, că este cel puțin indiferentă.
Ambasada Statelor Unite la București a declarat luni, 19 mai, în prima sa reacție după alegerile prezidențiale, că așteaptă „cu interes” să colaboreze cu președintele ales Nicușor Dan și cu noul guvern care se va instala la Palatul Victoria.
Nicușor Dan a fost felicitat de mai mulți lideri europeni și mondiali, printre care Giorgia Meloni, care se presupunea că era aliata lui George Simion, de către Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron și de către liderul chinez Xi Jinping, însă niciun mesaj direct nu a venit din partea președintelui Donald Trump.
Politologul George Jiglău evidențiază faptul că atunci când vine vorba de Statele Unite al Americii, acestea comunică pe două voci, una a președintelui Trump și alta a instituțiilor oficiale diplomatice.
„Administrația americană, când e Trump președinte, comunică pe două voci. Pe de-o parte este ce îi iese pe gură lui Trump, ce postează pe Truth Social sau unde mai postează, de cealaltă parte este ce comunică instituțiile formale, de la ambasadă la departamentul de stat și, în fine, vreun cont oficial de Twitter, și ar trebui să ne uităm la ambele forme de comunicare.
Da, de la Trump, direct, nu a venit niciun mesaj, cum, poate, ar fi venit dacă ar fi câștigat Simion, cum a făcut când a dat un mesaj când au câștigat în Germania conservatorii, crezând că au câștigat cei care-i plăceau lui, AfD”, afirmă acesta pentru Ziare.com.
Faptul că există o „răceală” din partea lui Doland Trump și din partea celor care se află în anturajul său, în raport cu administrația București, nu este o noutate, spune acesta, amintind ce s-a întâmplat cu Visa Waiver, iar această tensiune nu are șanse să se rezolve prea curând, consideră Jiglău.
„În raport cu politica administrației în ansamblu, cu politica americii, să spunem, în măsura în care putem disocia de felul în care vede lucrurile Trump, cred că America își dă seama că fără România nu se poate, și asta este bine să conștientizăm și noi, că România este extrem de importantă.
E bine să conștientizăm și să ne jucăm atuurile, și pentru Europa și pentru NATO și pentru America.
Oricât ar fi Trump de nesimpatic cu cei care au câștigat alegerile sau față de Iohannis înainte, sau că și-ar fi dorit ca Simion să fie președinte doar pentru că împărtășește valorile MAGA, nu cred că era mai bine în vreun fel pentru America dacă pierdea România din sfera de influență, chiar dacă e o sferă cu niște granițe mai ambigue, în care poate să încapă cu mare ușurință și Rusia lui Putin”
Acesta subliniază că având în vedere situația de securitate, SUA nu își permiteau să piardă relația de prietenie cu România, și nici cu Polonia, unde se va desfășura turul II al alegerilor prezidențiale.
„Și noul președinte de la noi, să vedem și noul președinte din Polonia, nu-și permit să păstreze o relație bună cu America, și am văzut și în primul mandat al lui Trump, e clar că trebuie cultivată relația, trebuie discutat cu el așa cum se poate și păstrat contactul pe căile diplomatice, pornind de la ambasadă, Ministerul de Externe, astfel încât să cointeresăm SUA în ceea ce se întâmplă aici”, adaugă Jiglău.
George Jiglău spune că România trebuie să arate Statelor Unite că este în interesul lor să păstreze relația bună cu țara noastră, chiar și după ce Donald Trump nu va mai fi președinte, deoarece „trumpismul” și MAGA vor supraviețuii și după plecarea acestuia.
„E o răceală, dar, pe de altă parte, nu cred că problema este atât de profundă sau de insurmontabilă. Trebuie doar o diplomație mai creativă în raport cu America și Trump în mod direct. Vom vedea dacă va exista o întâlnire între el și Nicușor Dan și vom vedea dacă îi place de ‘tipul acela de la București’”, mai spune politologul.
Acesta este de părere că, deși există o diferență între MAGA și cercurile din jurul lui Donald Trump și birocrații americani, această birocrație va fi cu timpul acaparată de „trumpiști”.
Ambasada Statelor Unite la București a declarat luni, în prima sa reacție după alegerile prezidențiale, că așteaptă “cu interes” să colaboreze cu președintele ales Nicușor Dan și cu noul guvern care se va instala la Palatul Victoria.
Reacția Ambasadei vine la două zile după alegerile prezidențiale câștigate de Nicușor Dan în fața liderului extremist George Simion, care a promovat un mesaj pro-MAGA.
“Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, a fost mesajul succint postat pe pagina de Facebook a Ambasadei.
Statele Unite ale Americii și-au manifestat îngrijorarea cu privire la procesele democratice din România, mai ales după anularea alegerilor prezidențiale din 2024, dar nu prin vocea lui Donald Trump, ci prin reprezentanți MAGA precum Elon Musk.