Cifrele de pe prăjitorul de pâine reprezintă un mister pentru multă lume în continuare. Unii spun că sunt minute, alții că sunt grade de prăjire, dar până la urmă, legile fizicii elucidează toate misterele.
Desigur, nimănui nu-i place să se simtă prost – așa că, pentru cei care nu sunt dispuși să-și recunoască propria greșeală, replica evidentă este următoarea: „minutele în prăjitorul de pâine” și „gradul de prăjire” sunt, din punct de vedere funcțional, același lucru, scrie IFLScience.
Lăsați pâinea expusă la un fir de nicrom încălzit timp de, să zicem, șase minute, și, conform legilor simple ale fizicii, aceasta va deveni mai prăjită decât dacă ați scoate-o după două minute. Nu ești prost, ci doar folosești o măsură derivată în loc de una directă.
Dar se pare că există un contraargument și mai simplu la meme-ul „timerul este mai important decât prăjitorul” – și anume că este pur și simplu greșit.
Prăjitoarele de pâine nu au cipuri de sincronizare. Sunt mult prea ieftine pentru asta, a subliniat veteranul YouTuber Tom Scott într-un videoclip din 2014 care demolează acest meme.
Ceea ce au este o bandă bimetalică. Două bucăți de metal lipite una de alta, care se încălzesc și se dilată la viteze diferite, astfel încât banda se curbează încet. Ceea ce schimbați cu aceste butoane este cât de mult trebuie să se curbeze banda înainte de a declanșa mecanismul care ridică din nou pâinea prăjită, a explicat el.
La prăjitoarele de pâine mai moderne, configurația este ușor diferită. Banda bimetalică a fost înlocuită cu un condensator, iar temporizatorul controlează viteza cu care acesta poate colecta curentul – o valoare mai mică pe cadran corespunde unei rezistențe mai mici în circuit, ceea ce înseamnă că condensatorul poate acumula mai multă energie într-un singur moment.
Condensatorul acumulează sarcina electrică. Odată ce se atinge o tensiune specifică, circuitul se întrerupe și pâinea prăjită este gata. Astfel, prin comutarea cadranului, reglăm temporizatorul prăjitorului de pâine, a explicat Daniil Nikitichev, pe atunci cercetător în cadrul departamentului de Fizică Medicală al University College London, în 2021.
Puteți argumenta că aceasta este totuși o modalitate de a modifica durata de prăjire a pâinii, și ați avea dreptate – dar este foarte puțin probabil să fie vorba de minutele scrise literalmente pe cadran.
În videoclipul lui Scott, acesta a testat patru prăjitoare de pâine diferite, setându-le pe toate la „doi” – toate au sărit în momente diferite. Și, într-un experiment similar realizat de publicația neozeelandeză The Spinoff, cronometrarea fizică a fiecărei setări a revelat că nu se respecta deloc regula „un minut per setare”: setarea unu a durat 1 minut și 30 de secunde; setarea doi a durat 1 minut și 49 de secunde; trei a durat 2 minute și 12 secunde; patru a durat 2 minute și 38 de secunde, până la setarea șapte, care a durat 3 minute și 55 de secunde pentru a finaliza procesul de prăjire.
Niciunul dintre pașii dintre fiecare interval nu a fost identic; nici măcar nu au crescut sau scăzut uniform. A fost, în cuvintele investigatorului, „o adevărată harababură”.
Deci, ce înseamnă de fapt numerele de pe prăjitorul de pâine? Ei bine, potrivit producătorilor, cadranul controlează „rumenirea” – sau, cu alte cuvinte, gradul de prăjire.