Președintele rus Vladimir Putin a semnat joi decretul care impune de la 1 aprilie plata gazelor naturale în ruble, în ciuda opoziției vehemente a țărilor europene. „Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat” a anunțar Kremlinul. Dar ce înseamnă plata gazului în ruble pentru Rusia și cum e afectată Europa de această decizie?
„Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate. Contractele existente vor fi întrerupte” a mai spus președintele rus ieri, la semnarea decretului.
Președintele Asociației Energia Inteligentă, fost director general al Romgaz, Dumitru Chisăliță a explicat care este adevărata miză a acestei decizii. De fapt, două: creșterea prețurilor și întreruperea exporturilor către o serie de țări cu atitudine anti-Rusia, precum Polonia, scrie Libertatea.
”Este un dublu avantaj pentru ruși: e banca lor și pot să stabilească ei cursul. Deosebirea față de ce era până acum este că banca este deținută de una dintre părți și cursul s-ar putea să nu fie corect”, a explicat acesta.
Rusia se află sub sancțiuni economice dure, iar rubla a scăzut puternic. Fostul șef al Romgaz e de părere însă că nu întărirea rublei este scopul final pentru Rusia, ci creșterea prețurilor.
Miza lui Putin nu este, așadar, rubla, ci prețul din contracte. Iar președintele rus a anunțat că, dacă nu intri în schemă, reziliază contractul. În consecință, dacă vrei gaze, va trebui să semnezi alt contract.
Astfel Rusia ar putea elimina unii intermediari, dar poate să scape de unele țări ”neprietene”, principala țintă fiind Polonia.
Germania este cel mai mare importator de gaze rusești din Europa. Autoritățile de la Berlin au lansat miercuri o „avertizare timpurie” cu privire la gaze și a cerut reducerea consumului.
Expertul a spus că pentru România sunt posibile două variante: fie nu este influențat prețul având în vedere că țara noastră importă gaze de la intermediari, fie firmele intermediare sunt vizate de decret și să cumpere ele ruble.
România consumă anual 10-11 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 1-1,5 miliarde sunt importate de la intermediarii ruși. Aceștia sunt Imex Oil – firmă deținută de Vitali Machitski, oligarhul care deține Alro, și WIIE – firmă din Elveția controlată de Gazprom.