Un avion de tip Beechcraft a decolat fără autorizaţie din Ungaria, a traversat România, a trecut prin Serbia şi a aterizat în Bulgaria. Pilotul nu a răspuns apelurilor și șase avioane de vânătoare l-au urmărit. Ce misiune ar fi avut avionul misterios au explicat mai mulți experți militari.
Aeronava de mici dimensiuni la bordul căreia se aflau două persoane, a decolat din Ungaria, din zona Debreţin, în jurul orei 17.30, fără să aibă un plan de zbor aprobat şi fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare.
Aeronava a fost interceptată în spaţiul aerian al Ungariei de două aeronave militare ale Forţelor Aeriene Ungare, dar nu a răspuns interogărilor piloţilor maghiari.
În jurul orei 17.49, aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, în zona Oradea, fiind însoţită de cele două aeronave militare maghiare, în baza acordului cross-border dintre România şi Ungaria.
La ora 17.58, aeronavele maghiare s-au întors către bază, ţinta fiind preluată de două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene ale SUA, dislocate pe Baza 86 Aeriană Feteşti, care se aflau în misiune de patrulare în spaţiul aerian al României.
Misiunea celor două aeronave americane a fost similară, de interogare radio, identificare vizuală şi escortare a aeronavei-ţintă. Nici apelurile piloţilor americani nu au avut succes. La ora 18.36, aeronavele americane au solicitat aprobarea de revenire pe Baza 86 Aeriană, misiunea de poliţie aeriană fiind preluată de două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române, decolate de pe aceeaşi bază aeriană, care au continuat demersurile de interogare, dar tot fără succes
Avionul a circulat în România pe traiectul Oradea – Caransebeş – Drobeta Turnu Severin.
Toate cele şase avioane militare ale Magyar Légierő, US Air Force şi ale Forţelor Aeriene Române au respectat procedurile NATO pentru intervenţia în astfel de cazuri.
Costin Georgescu, fost director al SRI, este de părere că procedurile de intervenţie pentru astfel de cazuri sunt prea relaxate şi pot deveni periculoase, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
„Cum să laşi un avion să-şi facă de cap în spaţiul tău aerian? Un avion se poate transforma oricând într-o armă teribilă. Ca să nu mai spun de spionaj. Trebuia somat şi folosit focul de avertisment. Nu cred că în acest caz nu se supunea. E ca şi când prinzi hoţul în curtea ta şi te limitezi să-l întrebi ce face, dar îl laşi să plece liniştit”
Expertul militar Aurel Cazacu crede că a fost vorba despre o testare a capacităţii de răspuns a NATO.
„Ruşii au vrut să vadă în cât timp şi cum reacţionează poliţia aeriană a NATO. Şi am demonstrat că funcţionează, dar sunt de părere că avionul trebuia obligat să vină la sol. Şi nici măcar nu trebuia tras în el. Avionul de vânătoare se putea plasa în faţa lui, iar aeronava agresoare intra în jetul motorului şi era obligată să aterizeze. Oricum, nu trebuia să fie lăsat să-şi facă de cap”
În cursul zilei de joi, Ministerul bulgar al Apărării a reacţionat şi el, dar a adâncit şi mai mult misterul.
„Pe 8 iunie, în jurul orei 19.09, un avion de mici dimensiuni a intrat în spaţiul aerian al Bulgariei când au şi fost activate Forţele Aeriene. S-a stabilit că avionul a aterizat în ţara noastră şi cu asistenţa Ministerului de Interne a fost localizat locul de aterizare. Cazul este în curs de anchetă”, a precizat Ministerul bulgar al Apărării.