După o primă decizie nefavorabilă față de realuarea turului 2 al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu mai are șanse la CEDO în procesul deschis împotriva României. Astăzi i-au fost respinse solicitările de măsuri provizorii, dar urmează procedura normală care, în schimb, poate dura chiar și doi ani.
După decizia de astăzi a CEDO privind măsurile provizorii, cazul deschis de avocații lui Călin Georgescu va merge însă mai departe, dar pe procedura normală de desfășurare a unui proces la curtea de la Strasbourg.
Mai exact, Curtea va analiza cauza – solicitarea de anulare a deciziei CCR -, iar dacă nu întrunește toate condițiile stabilite de Regulament, mai ales de Art. 47, Curtea poate refuza judecarea sa. Articolul 47 prevede dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil.
După ce Curtea primeşte toată informaţia necesară, cererea va fi repartizată unui organ judiciar în dependenţă de tipul cauzei: un singur judecător, un Comitet sau o Cameră.
Curtea trebuie să se pronunțe pe admisibilitatea sau inadmisibilitatea cererii depuse de Călin Georgescu. Potrivit Art. 27 al Convenției:
„1. Judecătorul unic poate declara inadmisibilă sau poate radia de pe rol o cerere introdusă în virtutea Articolului 34, atunci când o astfel de decizie poate fi adoptată fără o examinare complementară.
2. Decizia este definitivă.
3. Dacă judecătorul unic nu declară inadmisibilă sau nu radiază de pe rol o cerere, acesta o transmite unui Comitet sau unei Camere pentru o examinare suplimentară”.
În primă etapă, se pot răspunsuri diferite care, conform uzanței, pot veni în maxim 6 luni de la primirea cererii:
În cazul în care cererea prezentată unei Camere ridică o problemă gravă privind interpretarea Convenţiei sau a Protocoalelor sale, sau dacă soluţionarea unei cauze poate conduce la o contradicţie cu o hotărâre pronunţată anterior de Curte, Camera poate, atât timp cât nu a pronunţat hotărârea sa, să se desesizeze în favoarea Marii Camere, conform Hotnews.
În orice etapă a procedurii, Curtea se poate pune la dispoziţia părţilor interesate în scopul soluţionării pe cale amiabilă a cauzei, respectând drepturile omului prevăzute de Convenţie şi Protocoalele sale.
Dacă cererea este acceptată, ea este trimisă mai departe că Marea Cameră în vederea judecătorii, instanța urmând să judece pe fond și să pronunțe o decizie.
Hotărârea este definitivă și poate consta încălcarea sau neîncălcarea unui drept prevăzut de Convenție. Hotărârile şi deciziile care declară cererile admisibile sau inadmisibile sunt motivate.