WORLD

Ce se întâmplă la centrala de la Fukushima la 12 ani de la dezastrul nuclear. Tone de apă contaminată vor fi deversate în mare

Ce se întâmplă la centrala de la Fukushima la 12 ani de la dezastrul nuclear. Tone de apă contaminată vor fi deversate în mare

Ce se întâmplă la centrala de la Fukushima la 12 ani de la dezastrul nuclear. Cea mai mare problemă o reprezintă, în acest moment, cantitatea masivă de ape uzate radioactive, pe care Japonia se pregătește să le elibereze în mare.

Oficialii japonezi spun că lansarea este inevitabilă și ar trebui să înceapă în curând. Abordarea apelor uzate e o sarcina descurajantă în procesul de dezafectare a instalația. Practic, eliminarea combustibilului nuclear topit nici nu a început.

Ce se întâmplă la centrala de la Fukushima la 12 ani de la dezastrul nuclear. Cantități uriașe de apă radioactivă

La Fukushima există acum 30 de rezervoare gigantice pentru prelevarea de probe și analizarea apei pentru verificări de siguranță și o instalație de beton pentru diluarea apei după ce aceasta este tratată și testată este în fazele finale. De acolo, apa ar urma să fie eliberată printr-un tunel submarin în ocean.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company Holdings, își propune să aibă instalațiile gata până la finalul primăverii.  TEPCO are nevoie de o aprobare de siguranță din partea Autorității de Reglementare Nucleară. Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care colaborează cu Japonia pentru a se asigura că proiectul îndeplinește standardele internaționale, va trimite o delegație în Japonia și va emite un raport înainte de a începe deversarea apei.

Ce este apa tratată

Un cutremur cu magnitudinea 9,0  din data de 11 martie 2011 a declanșat un tsunami masiv care a distrus sistemele de alimentare cu energie și de răcire ale centralei, provocând topirea reactoarelor nr. 1, 2 și 3 și eliberarea în atmosferă a unor cantități mari de radiații.

Apa folosită pentru răcirea miezurilor reactoarelor s-a scurs în subsolurile clădirilor și s-a amestecat cu apa de ploaie și apa subterană.

Cele 130 de tone de apă contaminată create sunt colectate, tratate și apoi depozitate în rezervoarele care acoperă acum o mare parte din terenul fabricii. Aproximativ 70% din „apa tratată cu ALPS”, numită după mașinile folosite pentru a o filtra, mai conține cesiu și alte substanțe radiactive care depășesc limitele admise.

TEPCO spune că radioactivitatea poate fi redusă la niveluri sigure și se va asigura că apa insuficient filtrată va fi tratată până când atinge limita legală.

Tritiul nu poate fi îndepărtat din apă, dar este nedăunător în cantități mici și este eliberat în mod obișnuit de orice centrală nucleară, spun oficialii. Acesta va fi, de asemenea, diluat, împreună cu alți izotopi radioactivi.

Eliberarea apei va fi graduală, iar concentrațiile de tritiu nu vor depăși nivelurile de dinaintea accidentului din fabrică, spune TEPCO.

Îngrijorări majore ale țărilor vecine

Fukushima a făcut eforturi să gestioneze apa contaminată de la dezastrul din 2011. Guvernul și TEPCO spun că rezervoarele trebuie să facă loc pentru instalațiile de dezafectare a centralei, cum ar fi spațiul de depozitare pentru resturile de combustibil topit și alte deșeuri foarte contaminate. Rezervoarele sunt pline în proporție de 96% și se așteaptă să își atingă capacitatea de 1,37 milioane de tone în toamnă.

Autoritățile vor să elibereze apa într-un mod controlat și tratat pentru a evita riscul ca apa contaminată să se scurgă în cazul unui alt cutremur sau tsunami major. Acesta va fi trimis printr-o conductă de la rezervoarele de prelevare la un bazin de coastă pentru a fi diluat cu apă de mare și eliberat printr-un tunel submarin până la un punct de 1 kilometru în larg.

Comunitățile locale de pescuit spun că afacerile și mijloacele de trai vor suferi și mai multe daune. Țările învecinate, cum ar fi China și Coreea de Sud și țările insulare din Pacific au exprimat îngrijorări legate de siguranță.

Oficialii spun însă că impactul apei asupra oamenilor, asupra mediului și asupra vieții marine va fi minim și va fi monitorizat înainte, în timpul și după eliberări care vor continua prin procesul de dezafectare de 30-40 de ani. Simulările nu arată nicio creștere a radioactivității peste 3 kilometri (1,8 mile) de coastă.

Substanțe radioactive și în apele subterane

Oamenii de știință spun că impactul asupra sănătății de la consumul de tritiu și alți radioizotopi prin lanțul alimentar poate fi mai rău decât consumul în apă și sunt necesare studii suplimentare.

Verificările încrucișate ridică o altă îngrijorare: TEPCO spune că mostrele de apă sunt partajate cu AIEA și cu Agenția Japoneză pentru Energie Atomică, finanțată de guvern, dar experții ar dori să vadă verificări încrucișate independente.

Radiologul Katsumi Shozugawa de la Universitatea din Tokyo a spus că analiza sa asupra apelor subterane din mai multe locații din zonele interzise în apropierea fabricii a arătat că tritiul și alte elemente radioactive s-au scurs în apele subterane.

Dacă apa extrem de radioactivă scapă și este dispersată în mare, aceasta devine imposibil de urmărit, o preocupare nu numai pentru Japonia, ci și pentru țările din Pacific, a spus el. „Ar trebui să existe un efort continuu, bazat pe știință, pentru a arăta altor țări că este tratat cu atenție, ceea ce cred că lipsește cel mai mult.”

Grupuri de mediu, inclusiv Prietenii Pământului, se opun deversării. Aceștia au propus stocarea pe termen lung a apei prin solidificare, așa cum se procedează la depozitul de deșeuri din râul Savannah din SUA.

Pericolul din interiorul reactoarelor

Cantități masive de combustibil nuclear topit extrem de radioactiv rămân în interiorul reactoarelor. Sondele robotizate au oferit unele informații, dar starea resturilor topite este în mare parte necunoscută.

Akira Ono, care conduce dezafectarea centralei în calitate de președinte al unității de dezafectare a TEPCO, spune că munca este „de neconceput de dificilă”.

Îndepărtarea de probă a resturilor topite va începe în Unitatea 2 mai târziu în acest an, după o întârziere de aproape doi ani. Îndepărtarea combustibilului uzat din piscina de răcire a reactorului Unității 1 va începe în 2027, după o întârziere de 10 ani. Odată ce tot combustibilul va fi îndepărtat, accentul se va pune în 2031 pe scoaterea resturilor topite din reactoare.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele