LIFESTYLE

Cea mai bună rețea de socată. Beneficii pentru sănătate

Cea mai bună rețea de socată. Beneficii pentru sănătate
Sursă foto: Pixabay

Mulți români caută în această perioadă cea mai bună rețea de socată, o băutură relaxantă, revigorantă, dar și benefică pentru sănătate. Socata se poate face în lunile mai – iunie, dar și în perioada rece din flori uscate de soc.

Cea mai bună rețea de socată

Cultivată de omenire de peste patru milenii în societate, socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri.

Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

Pentru o rețetă bună de socată, avem nevoie de florile de soc recoltate la începutul înfloririi când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Evitați tulpinile verzi, deoarece și tulpinile pot da o amăreală socatei.

Socată
Sursă foto: Pixabay

Cum se prepară

Pentru o socată bună, avem nevoie de:

12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate

4 lămâi,

10 litri de apă,

1 kg de zahăr,

10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Cum se prepară socata

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Se pune apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă.

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi.

Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut, sucul se strecoară printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon.

Atunci, socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata este adesea păstrată în borcane mari de sticlă deoarece, pe parcursul procesului de fermentare, socata produce dioxid de carbon, ceea ce poate duce la acumularea presiunii în interiorul recipientului. Borcanele mari de sticlă, cu un capac etanș, sunt capabile să reziste presiunii și să prevină scurgerile sau exploziile.

De asemenea, în timpul fermentării, socata poate crește în volum din cauza proceselor microbiologice. Utilizarea unui borcan mare de sticlă oferă suficient spațiu pentru ca socata să crească, evitând riscul de scurgeri.

Socată
Sursă foto: Pixabay

Beneficii pentru sănătate

Ceaiul de flori de soc este bun pentru vindecarea tusei, în afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripă, bronșita), dar și în reumatism sau boli ale aparatului urinar.

Ceaiul de soc facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. El are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace, scrie Libertatea.

De asemenea, socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. În plus, combinarea lui cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.

Socul mai poate ajuta în stările febrile. Are și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.).

Un alt efect terapeutic este faptul că socul poate combate blocajele de la nivel psihic. Socata, în ciuda faptului că nu conține alcool, are efecte euforizante semnificative, fapt ce o face un remediu excelent pentru relaxarea organismului și pentru depășirea blocajelor psihice. Terapia cu socată este indicată persoanelor emotive ori interiorizate.

Socata are efect galactogog, mai exact stimulează secreția de lapte femeilor care alăptează. În urma discuției cu mediul specialist, acesta poate recomanda o cură cu socată, în funcție de nevoie.

 

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite. Cum poți merge în concediu chiar dacă tichetele expiră
Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite. Cum poți merge în concediu chiar dacă...
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Cutremur în politică. Gabriela Firea a DEMISIONAT. A renunţat complet
Cutremur în politică. Gabriela Firea a DEMISIONAT. A renunţat complet
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Este cea mai bună veste pentru românii care au împrumut la bancă! Ce se întâmplă azi cu ratele lor
Este cea mai bună veste pentru românii care au împrumut la bancă! Ce se întâmplă...
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO