În fiecare toamnă, bunica mea îmi pregătea acea rețetă de plăcintă cu mere care strângea toată familia la masă. Anii au trecut, iar astăzi am ajuns eu să o prepar oamenilor dragi din viața mea. Iată cât de simplu se prepară!
Toamna este asociată cu frunze arămii, zile mai scurte, nopți mai lungi și mirosul de plăcintă cu mere care împânzea toată casa în lunile reci ale anului. Recent, am descoperit într-un sertar un caiet cu rețete al bunicii, așa că am reprodus una dintre cele mai inconfundabile plăcinte: cea cu mere.
250 grame făină
170 grame unt rece (tăiat cubulețe)
1 linguriță de sare
2-4 linguri de apă rece
1,5 kg mere
100 g zahăr
1-2 linguri amidon de porumb
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță suc de lămâie
Pentru această rețetă de plăcintă cu mere vom începe cu pregătirea aluatului. Astfel, se amestecă făina cu sarea, apoi se încorporează untul până când amestecul capătă un aspect fărâmițat. Se toarnă apa rece treptat până când se leagă aluatul, fără a se frământa excesiv.
După ce ai compoziția gata, împarte aluatul în două părți egale, aplatizează-le, învelește-le în folie și lasă-le la frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
Cât aluatul stă la rece, hai să ne ocupăm de umplutură! Curăță merele de coajă, taie-le în felii subțiri și amestecă-le cu zahărul, amidonul, scorțișoara și sucul de lămâie.
Acum este timpul să asamblăm plăcinta cu mere! Întinde prima foiță de aluat și așaz-o în tavă, apoi toarnă umplutura, aranjează feliile, apoi acoperă cu a doua foaie. După acest pas, bagă plăcinta în cuptorul preîncălzit la 190°C, timp de 50 de minute, până când aluatul devine auriu, iar compoziția fierbe ușor.