Datele Eurostat arată care sunt cei mai harnici europeni. Surprinzător, sârbii și grecii se evidențiază drept cei mai activi în ceea ce privește munca, în timp ce Germania se află abia pe locul al 24-lea în Europa în ceea ce privește numărul de ore lucrate, fără a lua în considerare productivitatea.
Cu toate acestea, este important de menționat că statisticile elene au fost adesea subiect de dispută, însă având în vedere rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor – aproape un sfert dintre aceștia fiind șomeri – cifrele referitoare la orele lucrate par a fi credibile.
România ocupă locul al patrulea în clasamentul general, 40 de ore lucrare, însă o analiză mai detaliată arată o perspectivă diferită, conform Hotnews.
În sectorul comerțului, angajații români se află pe locul al 18-lea în UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate, cu cel mai mare număr de ore fiind înregistrat în Grecia și Elveția (aproximativ 8 ore în plus pe săptămână față de România). Pentru acest calcul s-a luat în considerare timpul de lucru al unui angajat cu normă întreagă.
În turism, românii ocupă locul al 24-lea în UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate. Grecia și Elveția sunt lideri când vine vorba de munca depusă în acest sector, fapt evidențiat și de veniturile generate (grecii obținând anul trecut 20 miliarde de euro din turism).
În sectorul bancar, România se situează pe locul al 21-lea în UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate, cu Elveția, Luxemburg și Islanda în fruntea clasamentului. În contrast, finlandezii și olandezii sunt printre cei mai relaxați.
În ceea ce privește administrația publică, România se plasează undeva la mijlocul clasamentului european (locul al 11-lea). Elveția, Austria, Suedia și Malta se remarcă prin angajați dedicati, în timp ce olandezii și spaniolii sunt considerați mai relaxați.