NEWS

Cele trei mari șocuri economice care vor aduce „un tsunami de creşteri de preţuri” . 5 milioane de români vor fi afectați

Cele trei mari șocuri economice care vor aduce un tsunami de creşteri de preţuri . 5 milioane de români vor fi afectați
Scumpiri pentru încă un aliment Foto: arhivă online

Cele trei mari șocuri economice care vor aduce „un tsunami de creşteri de preţuri”. De la 1 iulie 2025 expiră trei plafonări importante care au tot fost prelungite în ultimii ani.

Preţurile la energia electrică nu vor mai fi plafonate cu cele trei praguri în funcţie de consum începând cu cea de-a doua lună de vară. Pentru gaze naturale s-a decis menţinerea plafonării până în martie 2026.

Cele trei mari șocuri economice. Dispar mai multe plafonări

Guvernul a prelungit până la 30 iunie 2025 şi mecanismul de plafonare a prețurilor RCA, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Şi măsura de limitare a adaosurilor comerciale la mai multe produse agricole și alimentare a fost prelungită oficial până la 30 iunie 2025. Despre cele trei măsuri guvernanţii au dat de înţeles că nu le vor mai prelungi.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit, într-un interviu pentru Ziare.com, despre ce va însemna aceste trei momente pentru români.

„Din păcate, la cum arată perspectivele, vom intra într-un adevărat tsunami de creșteri de prețuri care va spulbera salariile oamenilor, puterea de cumpărare și va duce economia în recesiune.

Românii cu venituri mici, cei mai afectați

În rândul populației, cel mai mult vor fi afectați cei cu salariul minim pe economie și pensionarii pentru că, pentru ei, impactul creșterii prețurilor va fi unul colosal, iar în mediul economic vor suferi cel mai mult IMM-urile din zona comerțului și a serviciilor”, a declarat Adrian Negrescu.

Analistul economic atrage atenţia că preţurile vor creşte semnificativ, în special pe partea de energie.

„Gândiți-vă, de exemplu, că pentru aproape 5 milioane de oameni, de la 1 iulie, prețul energiei electrice va crește de la 0,68 bani/kwh la minim 1,1 lei dacă nu 1,4 lei dacă au contract cu cel mai mare furnizor de electricitate. Asta înseamnă o dublare a facturilor iar statul, la cum arată situația financiar-bugetară, nu va putea să intervină cu ajutoare.

Cresc și alte prețuri

Mai mult chiar, vom resimți scumpirea energiei și din prisma efectelor creșterii prețului pentru companii.

De la 1 iulie se va renunța la prețul plafonat de 1 leu/kwh astfel că firmele vor plăti cu cel puțin 20-50% mai mult, iar costurile mai mari cu energia se vor simți în toată economia, generând un val semnificativ de inflație.

Este posibil ca, tot de la 1 iulie, să fim nevoiți să liberalizăm și prețul la gaze, urmare a avertismentului Comisiei Europene, iar efectele vor fi similare scumpirilor la energie”, a adăugat analistul economic.

Lovitura vine în toamnă

„În esență, inflația va crește semnificativ la vară, iar în toamnă nu este exclus să ajungem la o creștere medie a prețurilor de 7-8%, cu efecte puternice în privința puterii de cumpărare și a competitivității economiei.

Eliminarea plafoanelor de adaos comercial la produsele alimentare de bază trebuia făcută de mult, iar acum, din păcate, efectele vor fi nocive. La fel și în cazul plafonărilor la RCA.

De altfel, acum plătim o notă de plată uriașă pentru lipsa de viziune a autorităților, pentru măsurile aberante, protecționiste, care au bulversat mediul economic și n-au dus într-o situație limită din punct de vedere economic. Dacă liberalizam la timp piața de energie, dacă lăsam prețurile să se corecteze natural în magazine, în raport de cerere și ofertă, dacă nu interveneam cu bocancii în piața de asigurări, poate șocul scumpirilor din perioada următoare nu era așa de mare.

Din păcate, vom continua să fim campioni europeni la scumpiri pe tot parcursul anului, cu o creștere a prețurilor cel puțin dublă față de restul țărilor europene.

Cine va câștiga din această situație? Statul, care va încasa mai mulți bani la buget din taxe și impozite”, a adăugat Adrian Negrescu.

Ce spune ministerul Energiei despre plafonare

În timp ce se pregăteşte piaţa pentru liberalizare, Ministerul Energiei caută soluţii pentru a sprijini cetăţenii vulnerabili.

Piața de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar sprijinul statului urmează să fie direcționat către consumatorii vulnerabili, a afirmat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a exclus posibilitatea unei prelungiri.

‘De la 1 iulie expiră schema de compensare – plafonare și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul. Noi lucrăm pe mai multe scenarii și angajamentul este același: să nu lăsăm niciun român în urmă.

În prezent, sunt 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie. (…) Împreună cu Ministerul Muncii, am lucrat pe trei scenarii, cu o anvelopă bugetară aferentă la fiecare, în care pragul de venit minim crește între 29% față de nivelul actual și 90%. Suma necesară de la bugetul de stat este cuprinsă între 300 milioane de euro și 1 miliard de euro, pe an, în funcție de scenariul ales. Urmează să discutăm cu Ministerul Finanțelor’, a menționat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei a propus subvenționarea unui număr de 6 milioane de consumatori, în condițiile în care pe piața de electricitate sunt, în total, aproximativ 9 milioane de consumatori.

‘Este scenariul cel mai ambițios și, deocamdată, este doar un scenariu de lucru’, a adăugat ministrul.

Din prelungire în prelungire

Măsura plafonării adaosului comercial a fost introdusă la final de iulie 2023. Era o măsură temporară de limitare a adaosurilor comerciale ce li se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul.

A fost prelungită de mai multe ori, iar în mai 2024, s-a stabilit și modificarea listei alimentelor pentru care se aplică limitarea adaosurilor comerciale.

Din listă au fost eliminate orezul, cozonacul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată. În schimb, au fost introduse în listă untul (până la 250 grame) și magiunul (până la 350 grame).

Lista actuală:

• pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
• lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
• brânză telemea de vacă vrac;
• iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
• făină albă de grâu „000“ până la 1 kg;
• mălai până la 1 kg;
• ouă de găină calibrul M;
• ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
• carne proaspătă pui;
• carne proaspătă porc;
• legume proaspete vrac;
• fructe proaspete vrac;
• cartofi proaspeți albi vrac;
• zahăr alb tos până la 1 kg;
• smântână – 12% grăsime;
• unt până la 250 grame;
• magiun până la 350 grame.

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele