NEWS

Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de poliţişti sau la restaurant

Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de poliţişti sau la restaurant

Sindicatul Europol a anunţat că certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de poliţişti, deoarece aceștia nu au în dotare telefoane de serviciu sau tablete cu sistem de operare Android.

”Aceasta este realitatea cruntă şi este reprezentată de faptul că poliţiştii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetăţenilor”, notează Europol.

În plus, sindicaliştii atrag atenţia că administratorii diferitor localuri nu au calitate de operatori de date cu caracter personal şi acuză Guvernul de populism.

”Ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spaţii în care se desfăşoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal”, au transmis, joi, reprezentanţii Sindicatului Europol.

Sindicatul Europol atrage atenţia că ”cetăţenii nu vor avea garanţia că vreun barman sau ospătar ori alte asemenea persoane neautorizate nu vor realiza inclusiv o fotografie a display-ului telefonului mobil sau a tabletei cu sistem Android prin intermediul cărora au fost verificate certificatele digitale, putând avea acces permanent la datele lor de identificare”.

Ulterior, Poliţia Română a anunţăt că are în dotare 3.174 dispozitive cu sistem de operare Android, cu care poate verifica certificatele verzi, fiind demarată procedura de achiziţie pentru alte 8.333

Certificatele verzi sunt utilizate şi în România, din 20 septembrie, în localităţile unde incidenţa cazurilor este mai mare de 3 la mie.

Certificatele se verifică cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate de STS şi care poate fi descărcată pe dispozitive cu sistem de operare Android.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele